Ako zistím ulomený, alebo zle dotiahnutý PEN, alebo PE vodič?

(1/5) > >>

jano M:
Kamarát mi raz volal, že mi pri zapnutí nejakého spotrebiča zoslabnú svetlá v dome. Po dlhom hľadaní zle utiahnutého vodiča PE som našiel až odlomený PEN vodič na svorkovnici v zaplombovanej časti pred elektromerom. Teraz riešim podobný problém, ale svetlá nezoslabnú pri zapnutí spotrebiča, ale iba tak jemne poblikávajú. V dome nieje zatiaľ zapojené nič okrem svetiel a rádia. Proste len tak poblikujú. Samozrejme som začal hľadať zle utiahnutý, alebo odlomený PE vodič, no zatiaľ bezúspešne. Zaplombovanú časť som zatiaľ nepozeral, to chcem až na koniec. Ako by som zistil, v ktorej časti bude chyba? Ak sa to samozrejme bez nejakých špeciálnych prístrojoch dá...

Ludvík Kubík:
Pokud uvádíte vodič PE, tak se jedná o soustavu TNS a tam slouží vodič PE jako ochranný. Soustředil bych se spíše na vodiče L, N a bod rozdělení TNC/TNS, ale pouze pokud bych měl odpovídající kvalifikaci a znalosti. Určitě bych doporučoval použít potřebné měřící přístroje a odhalit závadu. Až mě jednou začne bolet na hrudi, nechám si natočit EKG a nebudu zkoušet čaje od baby kořenářky.

Vít Rotrekl:
PE vodič by na poblikávání světel neměl mít vliv...
Jak na to přijít? No nejjdnodušší je začít v místě rozdělení TN-C na TN-C-S (proto taky vždy doporučuju mít toto místo v domovním a ne v elektroměrovém rozvaděči).
Pokud je v ER, tak vám asi nezbude nic jiného než vlézt pod plomby, pochopitelně za dodržení pravidel vašeho distributora.

Taky jsem se už setkal, s tím, že byl problém na sloupě, na připojení PEN vodiče. Uhnilý vodič těsně u svorky a po lehkém dotyku upadnul úplně. Ale to byla stará drátová přípojka, žádný AES, nebo AYKYz.

jano M:
Medzi jednou fazou a N som nameral len 205V. Medzi ostatnymi 227 a 229V. Po kratkom case na vsetkych troch tak 232V. Zda sa ze blikanie prestalo. Tak neviem. Merane multimetrom...
Najprv som mal rozdeleny PEN vonku v ER a potom som ho rozdelil v domovom rozvadzaci. Zevy pomohlo toto?

Ludvík Kubík:
No a na té fázi, kde jste naměřil těch 205V jsou i ta světla?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana