Proč nepravidelně kolísá jedna fáze?

<< < (3/4) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: ACEOF ACES  06.01.2014, 12:28

Závada může být také v přístrojích, kterými prochází fáze pro onen zásuvkový okruh, např. jističe (hlavní jistič), proudový chránič (centrální),  stykače, aj. U třífázových přístrojů může být vadná jen ta část, kterou prochází ona fáze.

Přesně to jsem myslel, už jsem se setkal s chráničem, ve kterém "někdy" špatně spínal jeden kontakt, ale tam to bylo horší, protože to dělal N.
Právě proto by bylo rozumné měřit a měřit a chtělo by to "revizáka",  aby se dalo zjistit jestli to je "od dodavatele",  nebo to vzniká až u uživatele.Citace: František Šohajda  06.01.2014, 13:34

Nějak tak...I 3 fázový motor (třeba kompresor a pneuservisu) dovede pěkně zablikat z celou instalací na vesnici, městě.....zapo jený na jeden "skok"...!

To je sice pravda, ale neumím si moc představit proč by se to výrazně projevilo jen na jedné fázi.

Jaroslav Hasala:
Pro seriózní řešení bude nutné provést měření, zaměřil bych se na tzv. "vnitřní odpor sítě".
Při měření je vhodné odpojit všechny spotřebiče, aby měření nebylo ovlivňováno.
Pokud se měření provede na vstupu (přípojková skříňka popř. elektroměrový rozvaděč),  dále v podružné rozvodnici a nakonec u koncových spotřebičů (např. zásuvky 230V),  měla by být jasná příčina.
Potom je možné dohledat skutečnou příčinu nebo sjednat jiné řešení.

František Šohajda:
Citace

To je sice pravda, ale neumím si moc představit proč by se to výrazně projevilo jen na jedné fázi.

Já jsem neměl na mysli jednu fázi ale kolísání napětí v síti vesnice, části ulice, města...

Tomáš Žabka:
Možná to s tímto problémem moc nesouvisí, ale setkal jsem se již z několika 3f přístroji (vypínače, jističe a chrániče),  kde jeden pól přístroje špatně spínal, měl větší přechodový odpor a nebo nespínal vůbec. Stačilo sním pořádně zacvičit cca 20-30x sepnou a vypnout a bylo to ok. Ve vašem případě to toto asi nebude, ale můžete zkusit vše po vypínat a procvakat hlavní jistič u elektroměru, hlavní vypínač a centrální FI, pokud je to tento druh závady tak to třeba pomůže.

Problém, který popisujete se projevuje na stejné fázi v celém domě a nebo jen na některých okruzích z dané fáze?

Joski Novotny:
Díky za radu, procvakat jističe zkusím, už se mi u jednoho stalo, že nešla zásuvka, a po procvakání jističe zase jde. Ale úplně jsem na to zapomněl. Bohužel se domů dostanu až v pátek. Tak uvidíme.
Jinak to dělá na jedné fázi a na všech nezávislých okruzích, tzn. i když jsou ostatní okruhy vypnuté.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana