Proč nepravidelně kolísá jedna fáze?

(1/4) > >>

Joski Novotny:

V domě mám třífázovou, dva roky starou a zkolaudovanou, elektroinstala ci.
V poslední době velmi nepravidelně blikají všechny lampičky v zásuvkových okruzích na jedné fázi - okruhy jsou dva, každý se samostatným jističem a přímo vedené do domovní rozvodnice. Lampičky blikají i při vypnutí všech ostatních jističů. Frekvence blikání je velmi nahodilá. Někdy se nic neděje i několik hodin.

Jak N tak i PEN v rozvodnici jsem kontroloval - vše je dotaženo.
Včera elektrikář z ČEZu zkontroloval zapojení před domovním jističem a zjistil, že byly špatně dotažené šrouby. Intenzita blikání se zmenšila, nicméně problém přetrvává. A to vše pouze na jedné fázi. Zásuvky na ostatních fázích jsou bez problémů.
Může být blikání způsobeno nějakým rušením od sousedů? Tyristorovým spínačem aj?

Jiří Schwarz:
Může na to mít vliv spínání nějakého spotřebiče s větším odběrem na stejné fázi.
Ale bez změření je to jen takové odhadování!

Joski Novotny:
Jak jsem psal - problém se projevuje, i když je zapojena jen jedna lampička.
Naše rozvodnice je zapojena ze společného uzlu se sousedem (dvojdomek),  který má 3f akumulační kamna a kdo ví co ještě. Bohužel, komunikace vázne. Jde mi o to, zda je vůbec možné, že rušení je způsobeno spotřebičem v druhém domě.

Václav Třetí:
Problém může být také kombinací různých příčin. Např. vyšší vnitří odpor sítě (staré rozvody vrchního vedení nn) a silný jednofázový spotřebič, typicky třeba hobby svářečka CO2,  ty umí houpat se sítí velice spolehlivě i v poměrně velké části obce.

Martin Hroudný:
Jaký charakter má to "blikání"? Má to charakter flikru (milisekundové až sekundové záležitosti periodického rázu) a nebo spíše občasný charakter (soustavný pokles/změna jasu na několik sekund až desítek sekund)?
Nejjednodušší bude, když podáte distributorovi oficiální "Stížnost na porušování standardu kvality dodávek elektřiny - kolísání napětí". Stručně popsat problém a jednoznačně ji nadepsat "Stížnost". Stačí obvykle poslat stížnost i na jejich informační email, nemusí to být písemně. Distributor je povinen se podnětem zabývat a do určené doby reagovat (odpovědět).
Rychlé kolísání napětí jedné fáze může být způsobeno i jednofázovým zdrojem (fotovoltaika),  k němuž je přiřazena řízená zátěž (např. 1f bojler omezovaný polovodičovým regulátorem se spínáním při průchodu nulou). A právě ta řízená zátěž dělá největší neplechu...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana