Proč mi trafíčko z televize vyhazuje jistič?

(1/4) > >>

flightboy:

Dostal jsem nápad, že si postavím nabíječku autobaterií, no a chtěl jsem ji postavit z různých zbytků a přebytků co se mi doma válí, no prostě tak abych do toho nevrazil ani korunu   :-[

Takže jsem po rozkuchání staráho televizoru rubin tesla z něho vydoloval traíčko, má mnoho vývodů, takže mi dalo celkem dost práce určit dva a dva vývody, které by si odpovídaly tranformačním poměrem..nicmé ně jsem je našel, ale nastal problém. Když to dám do zástrčky, tak to běhěm chvilky, ale spíš okamžitě vyhodí jistič  :(
Moje otázka zní proč, nebo co jsem udělal špatně?

Jiří Schwarz:
Trafo musí mít nějaké "použitelné vlastnosti",  není správné postupovat způsobem "pokus - omyl"...

Obyčejné trafoplechy snesou dlouhodobě sycení 1 Tesla, krátkodobě je možné jít až na 1,5T.
Běžné E nebo M plechy pro sycení kolem 1T musejí mít jistý počet závitů na Volt, počítá se to z průřezu středního sloupku, např. pro sloupek o průřezu 9cm2 je to kolem 1100 - 1200 závitů pro 230V, podrobný výpočet by neměl být problém na webu najít, ale u "hotového trafa" asi nezjistíte kolik závitů tam je  :(
A pokud je jádro feritové, je to navrhované pro vyšší frekvence a na 50Hz se použít nedá  (zle)

Hugo K.:
1) Jste si jistý, že jste v šuplíku našel trafo, kterému se říká "síťové" ?

2) Patří podobné otázky do tohoto fóra ?

Zdenek Hejčl:
Ale kolego, zjistit se to dá. Pečlivě rozdělat a odmotávat závit po závitu, dělat si čárky a sečíst.  :D
Obecně řečeno z TV nelze použít žádné trafo na nabíječku... Snad občas jen jádro.
Pokud to nebude externí stabilizační trafo, to by převinout šlo. To je prehistorie ze začátků TV, kdy na konci sítě bylo podpětí.  ;)
To je lepší koupit trafo za pár stovek, nebo rovnou nabíječku.  (dance)

Jiří Schwarz:
Citace: Zdenek Hejčl  24.12.2013, 23:30

Ale kolego, zjistit se to dá. Pečlivě rozdělat a odmotávat závit po závitu, dělat si čárky a sečíst.  :D
Obecně řečeno z TV nelze použít žádné trafo na nabíječku... ...

Odmotávání je poněkud destruktivní způsob... Ono se dá "nedestruktivně bastlířsky" ledacos zjistit...
Třeba změřím rozměr sloupku a vecpu tam tolik závitů, které odpovídají cca 5V, pustím tam z jiného trafa 5V a měřím na ostatních vývodech...

Z malých černobílých TV se trafo dalo zpravidla použít na malou nabíječku kolem 1 - 1,5A. Tam byly zdroje kolem 12-15V.
A starý "Rubín" měl trafo, že by se s tím po převinutí sekundáru "skoro dalo i startovat..."

Ovšem běžné trafo, získané z rozebrané elektroniky, nemusí splňovat (a pravděpodobně nebude!) požadavky na bezpečnostní transformátor. .. A právě v prostředí jako je garáž nebo dokonce venku je třeba bezpečnosti věnovat velkou pozornost!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana