Proč je osvětlení spínáno kombinací soumrakového spínače a hodin?
Martin Škopek:
Citace: Lukáš Rotrekl 22.12.2013, 20:35
E.on C62d nějaký necelý 3Kč vč. DPH....
Dnešním trendem dodavatele elektřiny bývá dát obcím komplexní nabídku na cenu elektřiny pro všechna odběrná místa v majetku obce včetně veřejného osvětlení, a pak zpravidla vychází cena na VO na cca 2,- Kč + DPH.
Citace: Lukáš Rotrekl 22.12.2013, 20:35
Počítejte obec kolem 1000 obyvatel je cca 200světelných bodů, počítejme 50W na bod?
Dle statického zjišťování, které probíhalo v cca 350 obcích a městech v letech 2009/2010 se uvádí:
- průměrný příkon jednoho světelného bodu je cca 124 W,
- průměrně 8,1 obyvatele/SB,
- průměrně 67 kWh/obyvatele,
- odhadovaný počet světelných bodů v ČR je 1,4 milionu,
- odhadovaná roční spotřeba veřejného osvětlení: 585 GWh, cca 0,9 % spotřeby ČR.
Ze zkušeností z desítek pasportů a energetických auditů VO mohu konstatovat, že průměr na světelný bod je nižší, ale zdaleka nedosahuje výše citované hodnoty 50 W/SB…
Lukáš Rotrekl:
Ok, máte asi lepší přístup k datům než já. Já se spíš snažil držet s příkonem u země...
Ono pokud napíšete, že se jedná i o města, čekal bych na vesnicích
a) nižší příkon na bod, dost často osazeny "úsporky"
b) nižší počet obyvatel na bod (u paneláku s 32 byty po 3 lidech budou třeba 4 světla, u vesnice s 400 č.p. a 1000 obyvatel je těch bodů ke 200 nebo i přes..
Rozhodně nerozporuji Vaše čísla, ale jen pro doplnění, jak jsem došel k těm svým, protože VO znám spíše z vesnic.....
Jiří Schwarz:
Občas se při tom vypínání objeví nečekané souvislosti...
Např. když se v létě zapíná podle osvětlení a na část noci se vypíná časovačem, je napájecí rozvod pro osvětlení zapnutý tak krátkou dobu, že se nestačí dobít BMIS... :(
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana