Proč se z ničeho nic přepaluje pojistka?

<< < (2/5) > >>

Jiří Schwarz:
Fuk - správně
Novák - správně

Ale jestli jsem popis poruchy pochopil, rozhodně bych okruh, kde byla prasklá pojistka, nechal vypnutý!!
Jestli svítí doutnavka (tlejivka) ve zkoušečce "vpravo i vlevo",  může to signalizovat velmi nebezpečnou závadu!
To není na "hraní",  to je na zákrok odborníka

David Hruda:
Citace: Fuk Tomáš  19.12.2013, 22:38

Proč hned do koše? Vždyť správně cvirik888-ovi ukázala, že na ochranném kolíku je nějaké, ne zrovna malé napětí. Je to užitečná pomůcka...

Už jsem viděl model z tržnice, který svítil úplně na všem vodivém (topení, futra apod.),  takže bych tuto informaci nebral za bernou minci.
Že je přerušený PEN je v tomto případě pravděpodobné, ale také to může být jinak- je potřeba zásahu elektrikáře, pokud možno s onačejší zkoušečkou.

Václav Třetí:
Citace: David Hruda  20.12.2013, 06:33

Už jsem viděl model z tržnice, který svítil úplně na všem vodivém (topení, futra apod.),  

Předpokládal bych, že to byla verze s LED a elektronikou. Ta je skutečně nanic, ta svítí všude a na všem, dokonce i když hrot a horní plošku spojíte prsty.

Fázovka pokud možno v tmavém neprůsvitném obalu s okénkem, s doutnavkou se zapalovacím napětím kolem 80 až 90V a s kvalitním předřadným odporem, který nenavlhá a má dostatečnou napěťovou odolnost, je stále užitečný pomocník, ovšem pro odborníka, který ji umí použít a hlavně správně vyhodnotit, proč svítí. Takovou ale obvykle nekoupíte u stánkaře.

Obecně nevidím rád v rukou laiků ani fázovku ani vadasku, v obou případech hrozí, že si sahnou kam nemají a dostanou ránu, která může být ta poslední.

Milan Hudec:
Pokud se ten přerušený drát domákne, kolik že špičkových odborníků zaujal, tak samou pýchou rupne o kus dál (dance)

Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí  20.12.2013, 06:47

...
 Fázovka ... je stále užitečný pomocník, ovšem pro odborníka, který ji umí použít a hlavně správně vyhodnotit,  proč svítí. ...

Přesně tak.
Tohle neplatí pouze pro obyčejnou zkoušečku, ale i pro další zkušební a měřicí přístroje až po revizní měřák nebo analyzátor sítě. Spousta čísel a informací na displeji je na nic, když nedokážu správně využít to, co mi to ukázalo!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana