|
Jiří Mudra
|
|
« Odpověď #1 kdy: 06.12.2013, 16:00 » |
|
co stojí k této montáži v návodu k použití?
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
|
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #5 kdy: 06.12.2013, 23:18 » |
|
Ideální by bylo upevnit přímotop na kovové profily sádrokartonové konstrukce s tím, že budu mít PE přímotopu na konstrukci a tady si nejsem zcela jist správností řešení.
Není většina přímotopů ve třídě II ?
|
|
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #7 kdy: 06.12.2013, 23:37 » |
|
Neblaznete. Vzdyt ten primotop vazi 1,5 kila. A kdyz ho.dam misto standartnich 4 hmozdinek, treba na sest, tak to nemuze nikdy upadnout. Teda pokud se to nebude pouzivat jako odkladaci policka...
Tak třeba ECOFLEX ET 15 - 1500 W váží 4,9 kg. To ale stále ještě není mnoho, na jednu hmoždinku cca 1,25 kg. Navíc závěsný rám zatížení roznáší stejnoměrně. Není čeho se bát.
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #9 kdy: 06.12.2013, 23:58 » |
|
No a jakej je problém když budou přímotopy vybrány nechat namontovat od sádrošů nosné profily navíc - dělá se to pro kuchyňské linky, proč ne pro přímotopy, když má někdo strach... Asi bych to nedával na plastový vrtule, ale použil kovový. A s montážní podložkou už jsme montovali i přímotopy o váze cca 30kg (kamenná deska), drží a to ještě zákazník zkoušel tím způsobem, že se o to opřel pěkně směrem dolů... Je zhruba stejných proporcí jako já..tzn. 190cm a někde kolem 120kg
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #11 kdy: 07.12.2013, 10:31 » |
|
To Ludvík Kubík: Co vám brání v tom, udělat si vlastní výzkum? Uděllejte si cvičnou zeď ze sádroše a namontujte na něho přímotop a zatěžujte. Hmoždinky jsou od výrobce testovány a doporučeny na zátěž. Parametry zatížení jsou v katalogu: doporučená zátěž v kg. Teda pokud to nejsou hmoždinky no name..... Pak je zde lidský faktor, jak to udělá montér: dobře a kvalitně, nebo špatně.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #12 kdy: 07.12.2013, 10:51 » |
|
Při montáži přímotopu na sádrokarton je nutné zohlednit ještě toto:
Krátkodobá teplotní odolnost sádrokartonu je 75°C, dlouhodobě lze sádrokarton namáhat teplotu do 45°C. Ani při vysokých teplotách nehrozí sádrokartonu v žádném případě vznícení, je nehořlavý. Může ovšem dojít ke změnám, které mají vliv například na vzhled (vlasové trhlinky apod.), nebo ke snížení pevnosti.
Převzato z veveve vodouch cz
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #14 kdy: 07.12.2013, 11:16 » |
|
A myslíte, že teplota sádroše za přímotopem dosáhne oněch 45°C?
Ať už ano nebo ne, je toto vlákno zářným příkladem toho, co se tu na diskusích děje již nějakou dobu. Píší se zde katastrofické scénáře, na přímotopy se věší lidé s vahou zralého pašíka, padají tu přímotopy pod zátěží........ ....no abych řekl pravdu, i mě se to opravdu špatně čte. Já už se vlastně ani nedivím, když mi pak řekne laik, který navštívil diskuse elektrika.cz, že tu byl jednou a víckrát nemusí, neboť si o elektrikářích na tomto portálu udělal okamžitě svůj obrázek.
A přitom stačí stroze napsat, že přímotop na sádrokartonu ANO a tečka.
Jediné nebezpečí, které opravdu hrozí, je požár vzniklý díky uživateli, který nečte návody použití a suší si na přímotopu prádlo.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #15 kdy: 07.12.2013, 11:37 » |
|
Souhlasím s Pavlem Horským. Pokud dodržím instalační pokyny z návodu, nemusím se ničeho obávat. Na ukázku přikládám jeden z návodů pro přímotop. Je zbytečné strašit lidi tam, kde to není nezbytně nutné. A pokud je někdo takový trotl, že si na přímotop sedne a utrhne ho, ten si zaslouží, aby mu taky někdo sedl na hlavu. Osobně nevidím jediný problém v pevnosti hmoždinek v sádrokartonu. Tedy u běžných přímotopů. Pokud se potkám s těžkou mramorovou deskou, bude i její montáž řešena individuálně. V návodu mě zaujala především jedna pasáž. Citace: Tento spotřebič není určen pro používání osobami včetně dětí, jimž fyzická, smyslová nebo mentální neschopnost či nedostatek zkušeností a znalostí zabraňuje v bezpečném používání spotřebiče, pokud na ně nebude dohlíženo nebo pokud nebyly instruovány ohledně použití spotřebiče osobou zodpovědnou za jejich bezpečnost.TO platí jak na obsluhu, tak samozřejmě na montážní firmu. I když tam se předpokládá, že majitel platné 50tky, nemůže být úplný trotl a ignorant. Taky se můžete setkat s případem, kdy po seznámení se s investorem, mu budete moci, v souladu s návodem, odmítnou montáž těchto přímotopů. Osobně mám dva adepty, kde bych si netroufl je namontovat tak, abych neporušil bezpečnostní pokyn výrobce.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
solimek
|
|
« Odpověď #16 kdy: 07.12.2013, 12:37 » |
|
A myslíte, že teplota sádroše za přímotopem dosáhne oněch 45°C?
Nemám v žádném případě v úmyslu někoho strašit, z hlediska nosnosti sádrokartonu jsem se vyjádřil, alespoň doufám, zcela jasně. A k té teplotě: povrchová teplota přímotopu se pohybuje dle typu od cca 40 do 80 °C. Pokud je za sádrokartonem izolace a za přímotopem je malá mezera (opět dle typu), přikláněl bych se k tomu, že teplota sádrokartonu bude skutečně u některých typů vyšší, nežli 45 °C. Příležitostně změřím. Pochopitelně by tento problém měl řešit výrobce a upozornit případně zákazníka. V případě tohoto vlákna mám navíc pocit, že dotaz nevznášel amatér. Možná se mýlím.
|
|
|
|
|