Je vypínač bojlera správne zapojený??

<< < (5/6) > >>

Zdenek Hejčl:
Ono je to asi takhle: hnědý vodič fakticky není hnědý, ale šedý a ten se v dřívějších instalacích používal jako vodič PEN. Než se přešlo na zelený a později na zeleno/žlutý. Kabel to je opravdu hliník je to vidět.
To bude děláno buď ze starého materiálu, nebo hodně stará instalace. o:-)

Václav Třetí:
Citace: Zdenek Hejčl  15.01.2014, 16:22

Ono je to asi takhle: hnědý vodič fakticky není hnědý, ale šedý a ten se v dřívějších instalacích používal jako vodič PEN. Než se přešlo na zelený a později na zeleno/žlutý. Kabel to je opravdu hliník je to vidět.
To bude děláno buď ze starého materiálu, nebo hodně stará instalace. o:-)

Vodič PEN býval šedý do roku 1965, potom již jen zelený nebo zeleno/žlutý a šedá barva byla vyhrazena pro vodič N.

Nevím, možná mi zkresluje display, ale já ten vodič vidím jako hnědý, ať se koukám, jak se koukám.

Daniel Hudzík:
Citace: Václav Třetí  18.01.2014, 06:36

Vodič PEN býval šedý do roku 1965, potom již jen zelený nebo zeleno/žlutý a šedá barva byla vyhrazena pro vodič N.

Nevím, možná mi zkresluje display, ale já ten vodič vidím jako hnědý, ať se koukám, jak se koukám.

Uplne rovnake farby som mal v panelaku z roku 1964, cierna L, hnedo-neurcita PEN

Zdenek Hejčl:
To Václav Třetí:
Izolace vodičů je guma a ta časem mění trochu barvu - degraduje. Byla to světle šedá barva.
Pokud by byl kabel odizolován výše, hned by barva byla trochu jiná. On ten kabel je skoro 50 let starý.....  o:-)

Václav Třetí:
Guma mění barvy trochu, PVC za určitých podmínek hodně a rychle. Nedávno jsem měl v ruce kabel, kde byl hnědý, modrý a šedý skoro stejný, zeleno/žlutý se poznal jen díky tomu, že měl viditelnou podélnou "šmouhu" po zeleném proužku. Přitom se šedá k označení fáze používá pár let, kabel nebyl tudíž extrémně starý. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana