Jak rekonstrujete rodinný dům za provozu?

(1/4) > >>

Alena Brátková:
Bydlím v a spoluvlastním rodinný dům z roku 1928, ze stejného roku je v něm udělaná i elektřina. Jelikož ji dělal osobně tchán, nesmělo se jí léta nic vytknout a už vůbec do ni hrabat.

Rodinné poměry se bohužel změnily a autor již nemůže mít námitek, syn mne proto neustále přesvědčuje, abychom udělali rekonstrukci.

Byli u nás na prohlídce už různí elektrikáři, někteří se už neozvali a ten zbytek má nereálnou představu - že se máme na měsíc odstěhovat (5 členná rodina, 1 malé dítě, 1 prakticky nepohyblivý senior) - případě že se bude rekonstruovat za provozu, ale nebude fungovat kuchyně, chvílemi koupelna, chodba bude minimálně měsíc rozkopaná, nábytek zakrytý plachtami a podobně...
Chápu, že mezi elektrikáři nejsou časté ženy, ale snad mají manželky a dovedou si představit, jak by sami dopadli doma, kdyby něco podobného navrhli?

Mohou mi zdejší odborníci dát nějaké návrhy či zkušenosti, zda je možné takovou rekonstrukci za provozu domu provést, případně jak? Nebo leda počkat až děti odrostou a nějaké léto se s manželem přestěhujeme na měsíc na chatu?

Jirka Š. Svejkovský:
No, pokud vaše paní přežije dva týdny na staveništi, dá se to udělat místnost po místnosti. Je to spousta stěhování, binec a dělnictvo v bytě.

David Hruda:
Jestli mohu doporučit, tak se odstěhujte...
Neumíte si představit, co to bude obnášet, různá omezení, prach, hluk, nepořádek atd. vám přinesou jen nervozitu a stres, hádky s řemeslníky, nestojí to za to. A ani pracovníci provádějící rekonstrukci nebudou ze situace úplně nadšení.

Já to řešil (při komplexní rekonstrukci) odstěhováním na dva měsíce do půjčeného bytu a uskladněním nábytku a věcí do skladu stěhováků.
Zde musím pochválit stěhováky, dovezli nám nejdřív bedny na zeleninu (množství dle potřeby) na uložení věcí, v dohodnutý termín přijeli, zabalili bedny i nábytek do fólií, vše odvezli a po rekonstrukci zase dovezli. Bez nervů a ani to nebylo zas tak drahé.

Pavel Horský:
Dělat jakýkoli stavební zásah za provozu domácnosti nebylo a nikdy nebude jednoduchou záležitostí, která by probíhala v naprosté spokojennosti zákazníka.
Pokud chcete čistou práci, pak mám pro vás jediné řešení, kterým je provedení rekonstrukce elektroinstala ce v PVC vkládacích lištách, což by se vám zřejmě z estetického hlediska moc nelíbilo. Alespoň mě se lišty vůbec nelíbí a dal bych si je snad jedině do sklepa nebo na půdu.

Elektroinstala ce z první poloviny minulého století již opravdu není tím, co by chtěl člověk denně používat a myslet na nějakou bezpečnost. Od těch dob se změnilo snad vše, co se změnit dalo.

Při rekonstrukci takto staré elektroinstala ce se musí počítat s vysekáním kapes pro nové instalační krabičky, vysekání tras ve zdivu pro vedení nové kabeláže, vysekání a instalací nového rozvaděče v němž budou jištěny jednotlivé okruhy elektroinstala ce atd. atd.
Musíte tedy zcela jistě počítat s nemalým bordelem. Při dnešních technologiích jde samozřejmě drážky vyříznout pomocí frézy připojené na vysávač, to ovšem neznamená, že není prach. I ten nejnicotnější, čemuž nezabráníte, se vám dostane do všeho co z rekonstruované ho domu neodvezete pryč nebo řádně nepřikryjete.

V každém případě jde o domluvu s prováděcí firmou elektro. Instalace se dá dělat po domluvě po částech, po místnostech a to samozřejmě v přímé návaznosti na zednické řemeslo a malíře. Je potřeba počítat s tím, že po zahození kabelových drážek na hrubo nelze ihned malovat, vše musí proschnout, což není otázka dne.
V takto starém domě pak přijde většinou na řadu obnova štuků, neboť nánosy staré několikavrstvé barvy na stěnách nedovolí úpravu stěn k plné optické spokojennosti (no fuj, to je hloupý termín  :D )
Vše se samozřejmě odrazí ve výsledné cenové nabídce. Hopsat v bačkorách mezi skříněmi a dělat instalaci pomalu v rukavičkách bude něco stát.

Já před dvěmi lety rekonstruoval polovinu bytu (jádro v paneláku) a mohu vám říci, že to byl pomalu třítýdenní očistec. Děti u babičky a já s manželkou jsme spali na stavbě. Hrozné, ale dá se to přežít. Dnes se tomu už jen smějeme.

Tak co s tím?

František Šohajda:
Já jsem podobně prováděl rekonstrukci před cca 25 lety My a 2 malé děti, dva rodiče
....místnost po místnosti...ne ustálé stěhování..vým ěna oken...elektri ky...nová kuchyň, ....koupelna.. ...
Dá se to při normálních lidech zvládnout....z místností byli kabely na chodbu, pak provizorně napojeno....ch odba jako poslední s rozvaděčem.... .schodiště.... .spodní byt...
stejně.....
Prachu všude plno, nepořádku jako u černých spoluobčanů... ..naplánováno na dva roky....dá se to udělat!
Vše jen ve zkratce....nap sáno to je jednoduše! ;D ;D ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana