Jak se uvolňuje vodič z bezšroubové (klecové) svorky?
Martin Ex:
Iinformace z fóra čerpám rád, ale nastal čas kdy je potřeba zeptat se ...
Při montáži kuchyně jsme narazili na potřebu vyměnit přívodní kabel pro varnou desku (plynovou varnou desku, kde elektrika slouží pouze pro "jiskru"). V myšlence že pokud to půjde, bude lepší vyměnit celá kabel než původní napojovat, jsem otevřel svorkovnici - a ejhle L a N neodpovídá barevným standardům (vím že pro funkci to mít vliv nebude, ale když už jsou svorky popsané, bylo by záhodno mít je zapojeny správně).
Jedná se o bezšroubové svorky (tedy zem je připojena pod šroubek), ale praxe s těmito typy nemám.
Jak z těchto svorek drát uvolnit a následně zase zapojit?
Zatím jsem to zkoušel jen malou silou, přece jen bych nerad něco ulomil, zničil či podobně.
Martin H.:
Citace: Martin Ex 29.10.2013, 10:00
a ejhle L a N neodpovídá barevným standardům (vím že pro funkci to mít vliv nebude, ale když už jsou svorky popsané, bylo by záhodno mít je zapojeny správně).
Náš učiteľ matematiky zvykol hovoriť, keď niečo správne vyšlo, že sme sa pomýlili párny počet krát.
V tomto zmysle si vodiče radšej premerajte, lebo na druhej strane môže byť lisovaná zástrčka, kde to je prehodené tiež.
Pavel Horský:
Není na svorce malý otvor pro šroubováček, který se do něj zastrčí a svorka tím povolí?
Tomáš Žabka:
Nejsem si úplně jist, ale z fotky to vypadá jako, že se svorka mačká ze strany, je to podobné jako u nových 3f vidlic a zásuvek, je tam takové pérko, které přimačkává drát, stačí stisknout a drát by měl být volný.
Jinak před novým zapojením doporučuji proměřit, který drát je který, tak jak už doporučil kolega.
Martin Ex:
(poklona)
(poklona) všem za snahu pomoci, ale výsledku jsem se zatím stále nedobral.
Citace: Pavel Horský 29.10.2013, 13:17
Není na svorce malý otvor pro šroubováček, který se do něj zastrčí a svorka tím povolí?
To co tam vypadá jako otvor přes plíšek (na přiložené fotografii zakroužkován červeně), je jen nepatrný vlis, při stalu na toto místo nedojde k sebemenší změně.
Citace: Tomáš Žabka 29.10.2013, 14:08
Nejsem si úplně jist, ale z fotky to vypadá jako, že se svorka mačká ze strany, je to podobné jako u nových 3f vidlic a zásuvek, je tam takové pérko, které přimačkává drát, stačí stisknout a drát by měl být volný.
Jinak před novým zapojením doporučuji proměřit, který drát je který, tak jak už doporučil kolega.
(poklona) , ale nepochopil jsem odkud to myslíte, snažil jsem se svorky vyfotit z obou stran (druhá přiložená fotografie). Z vnější schránky krytu svorkovnice (béžový plast) není jakákoli páčka, otvor či tak podobně.
Každopádně dodám že na druhé straně kabelu není zástrčka (ač by jí tam každý čekal) ale tři holé vodiče - tedy záměna na obou stranách není
Ještě jedna možná informace - jedná se o plynovou varnou desku z Ikey, NUTID HGA4K http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50151548/
Výrobcem této desky je Whirlpool (do servisu jsem se snažil dovolat, ale pan technik nebyl moc sdílný, neměl ani asi moc přehled, nakonec z něj vypadlo něco ve smyslu "jo to jsou ty co se to tam jen nastrčí - no to musíte nějak vyndat")
Díky za další rady ... jsem zvědav už spíše z principu, zda najdeme způsob jakým svorkovnici otevřít
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana