Proč je nulový vodič v zásuvce na kolíku u měděného rozvodu?
Jaroslav Hasala:
Vypadá to jako klasické nulování (TN-C), tedy dvoudrátové zapojení.
Jen je to zapojené opačně, neprve by vodič měl být připojený na kolík, teprve potom pravou zdířku zásuvky.
Ten spodní zeleno/žlutý vodič bude asi od nějakého ochranného pospojování, vypadá to, že má silnější průřez.
Smyčkovaná zásuvka to nebude, to by tam byl ještě jeden fázový vodič.
Jiří Schwarz:
Citace: daniel dan 18.09.2013, 17:26
...
jediný co je špatně je barva kabeláže, místo modrého nějaký chytrolík tahal žlutozelený stejně jako zem
edit - kolega byl rychlejší..
Tak to se asi mýlíte!
Ten vodič, zvýrazněný kroužkem, spojuje N dutinku s PE kolíkem, takže by to mohl být PEN a ten modrý být nesmí
Na fotce vidím 2 "zelenožluté" a jeden černý vodič.
Buď ten "spodní zeleno/žlutý" je nějaké pospojování, nebo je to "pokračování" PENu k další zásuvce, ale to by byla pořádná prasárna, kdyby PEN byl napojen jinde a jinak než L
Myslím, že je ve vašem zájmu pozvat někoho, kdo udělá "nějakou kontrolu v rozsahu revize"... (nebo revizi, ale pro tu by asi revizák zatoužil o nějaké dokumentaci...)
Jan Kostelný:
Zdá se mi to, nebo je za černým vodičem schován ještě jeden (asi hnědý) vodič? Mám na mysli vpravo nahoře jak vstupuje černý a zeleno-žlutý.
Jiří Schwarz:
Citace: Kostelný 18.09.2013, 18:08
Zdá se mi to, nebo je za černým vodičem schován ještě jeden (asi hnědý) vodič? Mám na mysli vpravo nahoře jak vstupuje černý a zeleno-žlutý.
Něco tam je, z fotky se přesně nepozná co.
Ale ten "spodní" zž bych tipnul na "čtyřku"...
To je v koupelně?
Možná by nebylo špatné udělat fotku i jiné zásuvky se sejmutým krytem.
Jaroslav Hasala:
V dřívějších dobách bylo celkem běžné, že pokud nebyl zrovna k dispozici kabel 2B, tak se použilo něco jiného, třeba 3B a zbývající vodič zůstal nezapojený - to bude zřejmě i tento případ.
Poměrně časté bylo také použití kabelů 4B - potom zůstaly nezapojené černé vodiče.
Občas se to dostávalo i do takových situací, že třeba pro zásuvky byl použitý kabel 3C, ale zásuvky byly stejně zapojené dvoudrátově a modré vodiče zůstaly nezapojené.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana