Jak odrušit střídavou cívku u relé?

(1/3) > >>

Valenta.Petr:
U ss relátek vím, že je potřeba dioda, aby při vypnutí zpětný ráz nezničil obvod.
Jak je tomu ale v případě střídavé cívky relé a napětí 230 V.
Možná tam není potřeba nic dávat, jinak mě napadlo tam dát keramický/slídový kondenzátor s miniaturní kapacitou.
Relé používám toto:
Mám zapojení, že při zapnutí stř. napětí sepne relé a tím se mi v ss obvodu zařadí resistor.

raj:
RC členem. (osvědčená kombinace je  220 Ohm, 220nF)

Daniel Reiský:
Pokud je relé spínáno přímo napětím 230V, nevidím důvod jej odrušovat. Analogii můžete vidět v jeho větším bratrovi - stykači. Ani jedno zařízení nevytváří tak velké napěťové špičky, či proudové rázy, aby bylo nutné jej odrušovat. Některé tyto prvky mají dokonce odrušovací filtr (RC nebo C člen) přímo připojené k cívce. Jiná situace by nastala, pokud by docházelo při spínání k rušení blízkých elektronických zařízení, typicky TV atd. Pak většinou postačí běžný síťový filtr na vstupu. Být Vámi zkontroloval bych, zda je Vaše relé, resp. jeho kontakty určeny ke spínání SS napětí, resp. proudu (opalování kontaktů, el. oblouk) pokud spínají větší výkon. O vhodnosti ke spínání síťového napětí, izolační pevnosti cívky a kontaktů a vzdálenosti kontaktů od sebe ani nemluvě.   

pozn.: U síťového napětí doporučuji k připojení mezi fázi a pracovní vodič používat k odrušování kondenzátory s označením X2, nebo X1, nejlépe Y1 či Y2. Jsou to speciální kondenzátory se zaručenými bezpečnostními parametry - Odolnost proti průrazu, impulznímu napětí, mechanickému poškození ... 

Valenta.Petr:
Relé spíná v dc obvodu, kde by neměl téct proud více jak 40 mA. Spíš je zde druhé riziko, že kontakty časem zoxidují. U řídící cívky asi pro jistotu použiji keramický kondenzátor 2,2n/400/250V Y2. Cívka bude mít velmi malou indukčnost, ale pro jistotu.
Relé:
http://uk.farnell.com/te-connectivity-schrack/rt424730/relay-pcb-dpco-230vac-8a/dp/1629058

Petr M:
Nemyslím si, že by za případný rušení mohla cívka relé. Přece jenom, její indukčnost vs. malá impedance sítě, to tu špičku sežere samo. A harmonický z ní nejdou.

U spínání DC je problém spíš na straně konaktů, zaměřil bych se na ně. I 40mA dokáže udělat paseku, pokud je napětí dost velký a oblouk nezhasne dost rychle. To jsou pak přechodový jevy, že se spektrální analyzátor diví. Mimochodem, když jsem potřeboval spínat 200V DC/50mA relátkem, hledal jsem vhodný typ docela dlouho. Všude bylo třeba 250V/8A AC, 5A/30V DC a podobně. Spínat SS není sranda a kde to jde, je lepší darlington nebo SSR.

Spíš bych zatloukl kontakty sériovým RC článkem. Při rozepnutí je prázdný kondík zkrat, který požere energii oblouku a při sepnutí odpor omezí zkratový proud plnýho kondíku, takže se nespečou kontakty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana