Jak přimět firmu revitalizující panelák neporušovat normy pro hromosvod?
Michael Tejčka:
V paneláku, kde bydlí moje matka se provádí revitalizace, tzn zateplení, opravy atp, což je dnes celkem běžnou záležitostí.
Celkem běžnou záležitostí ale bývá i fakt, že jsou celkem běžně porušovány i normy co se hromosvodů týče, a to počínaje projektantem, a konče revizním technikem, který celou tu prasečinu vždy posvětí kdesi od stolu.
Jde o to, že před cca čtyřmi lety nechalo SVJ zbudovat STA, které táhlo v lištách po plášti budovy, přes atiky a parapety (vše součástí JS), nehledě na to že antény byly součástí jímací soustavy též.
Kvůli tomu jsem tenkrát hulákal a kalil vodu, že firma, která v podstatě provozuje volnou živnost bez nutnosti vlastnit jakoukoliv elektrotechnic kou kvalifikaci nebo oprávnění, zatahuje bleskové proudy do bytů.
Nicméně předseda SVJ to nijak neřešil, práce byla hotová, firma dostala zaplaceno (nechci tady polemizovat o jakékoliv spřízněnosti).
Upozorňoval jsem na tento problém samozřejmě i na začátku revitalizačníc h prací.
Bohužel skutečnost je taková, že firma, která revitalizaci zajišťuje, udělala pouze to, že anténní vedení skryla pod polystyren (střecha 20cm, boky 15-10cm), přes to položí atiku na hranách střechy, která bude součástí jímací soustavy a anténní stožár přizemní jako součást JS.
Nikde v projektu není ani zmínka o tom, že by se měl dělat oddálený jímač a už vůbec se neřešila přeskoková vzdálenost mezi atikou a anténním vedením, která je cca 10cm (na čtyřech místech hrany střechy vždy pro 8 bytů ve sloupci).
Jak v takovémto případě postupovat, když se evidentně jedná o porušení platných norem?
Wolfgang Marks II:
, tak to si užijete :-(.
Já to mám taky za sebou. Připravte si Vašeho přítele a veřejně známého revizního technika, soudního znalce v oboru elektrotechnik a a ostrého právníka.
Pak budete potřebovat předžalobní výzvu a smlouvu o dílo.
Zapomeňte na revizory z TIČR, IB, ČOI ti všichni budou společně tvrdit, že to je v pořádku, že je vše bezpečné a že to není jejich věc.
Podívejte se do smlouvy s SVJ,jaké má povinnost. Čím je můžete dostat, je pouze dokumentací a smlouvou. Pokud zjistíte časovou nesrovnalost mezi provedení a projektovou dokumentací máte z části vyhráno.
Nechte si zpracovat inspekční prohlídku (mimořádnou revizi) a znalecký posudek
Pak připravte na ČOI stížnosti na dodavatele, trestní oznámení na revizního technika a předsedu SVJ, poté občanskou žalobu. Teprve na výzvu předjte posudek SZ. No a teď to nejpodstatnějš í obrňte se trpělivostí, budou to hrát až do vypršení záruční lhůty. Za posledních 10 let jsem vyhrál pouze 2 spory, a každý trval zhruba 2-3 roky.
František Šohajda:
Citace
V paneláku, kde bydlí moje matka se provádí revitalizace, tzn zateplení, opravy atp, což je dnes celkem běžnou záležitostí.
Celkem běžnou záležitostí ale bývá i fakt, že jsou celkem běžně porušovány i normy co se hromosvodů týče, a to počínaje projektantem, a konče revizním technikem, který celou tu prasečinu vždy posvětí kdesi od stolu.
Tento stav vzniká z 99% tak, že montážní firma si udělá projekt, s revizí....
Nikdy se tento stav nestal, když jsou tito lidé -projektant-montážník-revizák vzájemně si neznámí !
I kdybych měl zaplatit o 1000.-Kč více za dopravu ! (dance)
Tolik zkušennost řadu let ! ;)
Jan Hájek:
V podstatě každý, kterému jsem s podobným případem pomáhal, po zjištění s kým sdílí prostor pod střechou a kdo spolurozhoduje o jeho majetku svůj byt prodal a koupil si nemovitost, která jde oplotit.
raj:
Klídek...
Sousedi dělali letos novou střechu.
První, co jim pokrývači řekli - ten hromosvod je na ho.no, nepotřebujete ho dáme ho pryč.
A stalo se.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana