Co říkáte na spořič elektrické energie na principu elektromagnetické indukce?

<< < (4/8) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  28.08.2013, 20:53

Optal bych se vědecky založených kolegů, co v sobě skrývá stabilizace elektrického proudu?

Můžeme stabilizovat napětí, to znamená, že vytvoříme obvod, který "přidá nebo ubere" tak, aby na citlivém zařízení bylo pořád stejné napětí.
A také můžeme stabilizovat proud. To znamená, že i když se mění impedance zátěže, pořád přes zátěž teče stejný proud. Je možné toho dosáhnout jen v nějakém omezeném rozsahu.
A také je tohle zpravidla "použitelné" u DC rozvodů, pro AC je to složitější.

Jestli ses v minulosti pohyboval na dálnopisné ústředně, jistě si vzpomeneš na něco, co vypadalo podobně jako žárovka ve válcové baňce a jmenovalo se to varistor. To mělo omezovat a částečně stabilizovat proud ve smyčce.
A přenosové zařízení UFT mělo obvod, který v nějakém rozsahu dokázal stabilizovat proud ve smyčce na 40mA i když bylo vedení delší a tím i jiná impedance...

Ale obávám se, že jsme hodně odbočili od toho zařízení, kterému bylo věnováno toto vlákno...

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz  28.08.2013, 21:07

...něco, co vypadalo podobně jako žárovka ve válcové baňce a jmenovalo se to varistor. To mělo omezovat a částečně stabilizovat proud...
Variátor

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec  28.08.2013, 20:53

Optal bych se vědecky založených kolegů, co v sobě skrývá stabilizace elektrického proudu?

Skrývá v sobě stabilizaci elektrického proudu - což nemá pranic společného s tím, co ten rádobyspořič dělá.

Zdenek Hejčl:
Nějak mám zafixováno, že variátor souvisí s mechanickými převody....
Regulace otáček v omezeném pásmu.
Co mi tedy uniklo?

solimek:
Citace: Zdenek Hejčl  28.08.2013, 22:59

Nějak mám zafixováno, že variátor souvisí s mechanickými převody....
Regulace otáček v omezeném pásmu.
Co mi tedy uniklo?

Kondenzátor také není jen ten elektrický - například kondenzátor páry. Asi by se našlo mnoho (a možná lepších) analogií.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana