Jak zjistit napětí na primární cívce transformátoru?

(1/2) > >>

Marek Marků:

Našel jsem doma dva staré transformátory . Nejsou nijak označené. Multimetrem jsem určil primár a sekundár. Nevím ale, zda je transformátor na síťové napětí.

Jak mohu tohle zjistit? Případně pokud bude primár například na 110V, hrozí mi při testu (zapojení do sítě) nějaké nebezpečí (úraz)?

Jeden transformátor (stříbrný) má odpor primáru zhruba 154Ohm a sekundár 1.5Ohm.
Druhý transformátor má má u cívky se dvěma vývody 1.2Ohm a u prvních dvou vývodů z cívky se třemi vývody 48Ohm.

Viz. foto.

Vítězslav Vaněk:
Pravděpodobně jde o NF tranformátory.

Ludvík Kubík:
Uveďte ,  jaký je průřez jádra transformátoru (myslím tím střední sloupek) a jaký je průřez vodiče primáru a sekundáru trafa, potom dostanete odpověď a teprve se budete rozhodovat jestli ho vyhodit, nebo použít. Nebo se mýlím?

Jiří Schwarz:
Kdybyste dokázal "zodpovědně" přečíst to označení, možná by se to z toho dalo poznat, na té fotce to úplně ideálně čitelné není.

Tak trochu "bastlírna":
Vezme se průřez středního sloupku v cm2, číslo 45 se vydělí tím průřezem a vyjde kolik přibližně je závitů na Volt.
Vezme se nějaké malé trafo, s nějakými odbočkami, kde je napětí 2 - 3V. Podle napětí, které máme k dispozici a údaje o závitech na Volt se slabým izolovaným vodičem navine (prostrká) potřebný počet závitů, připojí se to a měří se...
P.S. průřez středního sloupku - "tloušťka" plechů se dá změřit, "šířka" je u klasického provedení třetinou celkové šířky plechů.

Provedení zobrazených transformátorů nesplní požadavky na bezpečnostní transformátor, takže výstupní napětí musíte považovat ze FELV se všemi důsledky.

Jiří Kubík:
Podívejte se pořádně na jádra.
Jestli jsou z plechů E I a jsou skládané s mezerou,
tak to budou  trafa z nějakého nf zařízení (p. Vaněk) a budou vám k ničemu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana