Zareaguje i jistič při zkratu v případě použití omezující pojistky?
solimek:
Je to asi trochu složitější, doporučuji vám knihu Dimenzování a jištění elektrických zařízení - tabulky a příklady, vydání 3. (napsal Ing. Michal Kříž). Str. 53 a dále. Potřebujete znát přesné charakteristik y jističů a pojistek, třídu selektivity jističe, charakteristik u i2t pojistky atd. V OEZ by vám určitě poradili lépe.
Milan Hudec:
Selektivita jističe je snad jasná z dotazu, také bude záležet jak bude pojistka rozpálená před zkratem a v jakém okamžiku sinusovky zkrat vznikne atd, v každém případě to je sázka do loterie
Marian Hrubý:
Citace: Milan Hudec 03.08.2013, 23:07
...každém případě to je sázka do loterie
Co konkrétně je sázka do loterie? Zda vypadne i ten jistič?
Knížku od pana Ing. Kříže mám ale odpověď na svou otázku jsem v ní nenašel.
solimek:
Například Schrack ve svém katalogu uvádí:
Zkratová selektivita jističe k pojistkové vložce DIAZED
V případě zkratu v obvodu za jističi a předřazenými pojistkami je zaručena selektivita až po uvedené hodnoty mezního selektivního proudu Is [kA]. To znamená, že při vzniku zkratového proudu Iks pod hodnotou Is dojde k vybavení jističe. Při překročení proudu Iks nad hodnotu Is dojde i k vybavení pojistky.
To samé uvádí Eaton - Moeller
Marian Hrubý:
Děkuji pane Kotek ;). To jediné písmeno "i" si myslím vyřešilo částečně můj dotaz.
Při překročení proudu Iks nad hodnotu Is dojde i k vybavení pojistky.
Koukal jsem do katalogu EATON a vztahuje se to na pojistky DIAZED, NEOZED, NH nevím jestli mohu zařadit válcovou pojistku do kategorie NEOZED.
V katalogu OEZ píšou podobný text (viz. obrázek v příloze), který je uváděn u Schrack, Eaton.
Ale nerozumím tomu jak pojistka omezí zkratový proud, tak aby nedošlo k poškození jističe - když si to představím v časové ose.
Je reakční doba pojistky snad tak rychlá, tedy rychlejší než jistič? A doba vypnutí pojistky při zkratovém proudu, který nepřevýší hodnotu zkratové odolnosti jističe zajistí nepoškození jističe? Pokud ano pak by ten jističe neměl vybavit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana