Zareaguje i jistič při zkratu v případě použití omezující pojistky?

<< < (4/10) > >>

Marian Hrubý:
Citace: Jiří Buben  04.08.2013, 12:12

Nebo mě napište v čem a v kterém příspěvku konkrétně ten opak spatřujete.

V minulém příspěvku jsem tučně vyznačil:

...mají dobu reakce stejně rychlou ba i rychlejší.
....k sobě přiblíží končí selektivita dané kombinace a začíná loterie co vyletí dříve, nebo zda vyletí oba jistící prvky naráz.
...Takže pojistka musí reagovat rychleji, než proud dosáhne své plné vrcholové hodnoty.

Z toho všeho jsem pochopil - jistič nevypadne. Jen pojistka a nebo, že je to sázka do loterie.

Jiří Buben:
Asi jsem to napsal trochu nešťastně.

Tak znovu a snad lépe. :)

Jestliže se zkratový proud přiblíží  k bodu, kdy je reakční doba pojistky stejná jako reakční doba jističe, tak od tohoto bodu se zvyšujícím se zkratovým proudem může vypadnout jen pojistka a jistič ne, nebo mohou vypadnout oba jistící prvky. A sázkou do loterie jsem měl na mysli to, že není jasné, zda zareaguje jen pojistka, nebo oba prvky.

Ona věta:
Citace: Marian Hrubý  04.08.2013, 12:19

...Takže pojistka musí reagovat rychleji, než proud dosáhne své plné vrcholové hodnoty.

se vztahuje již ke zkratové odolnosti. Nikoliv k selektivitě jištění. Nelze tyto dva pojmy zaměňovat.

Lépe to už nedovedu vyjádřit. Učit bych nemohl. ;)

Marian Hrubý:
Nerozumím stále níže uvedenému:

Mějme pojistku 40AgG a jistič LPN C10A.
Za jističem vznikne zkrat 14,8kA.
Z omezující charakteristik y pojistky vychází, že zkratový proud omezí na 4,3kA.

Proud, který bude procházet jističem bude 14,8kA což by ho mělo poškodit.
Ale díky pojistce se tomu tak nestane, protože zkratový proud omezí na hodnotu 4,3kA.

Jakým způsobem ten zkratový proud omezí?

Milan Hudec:
Citace: Marian Hrubý  04.08.2013, 14:14

Za jističem vznikne zkrat 14,8kA.

Zkrat vznikne v praxi za jističem ve smyslu několika metrů vedení, v tomto případě asi tak 2,5mm, případně dalšího následného vedení (pohyblivý přívod a pod.),  které omezí zkratový proud, takže bude většinou padat jen jistič.

Marian Hrubý:
Pane Hudec to je mě jasné. Určitě i Vy chápete, že jde o příklad pro pochopení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana