Jak zapojit redukci 400V/4P na 400V/5P ?
Zbyněk23:
Prosím o radu při zapojení redukce (doufám že se to zde již neřešilo)
-ve zdi mám zásuvku 400V 32A 4P
-prodlužku mám 400V 32A 5P
-chci vytvořit krátkou redukci mezi zdí a prodlužkou
Jednotlivé fáze jsou jasné ale co zem a nulák?
Mám je spojit dohromady, nebo jen nulák či jen zem?
Fíčko mám, bude potom funkční?
solimek:
Kde a jak máte zapojený ten proudový chránič, když máte zásuvku 400V 32A 4P ? :D
Jiří Schwarz:
Citace: Zbyněk23 31.07.2013, 10:17
...
-ve zdi mám zásuvku 400V 32A 4P
...
Jednotlivé fáze jsou jasné ale co zem a nulák?
Mám je spojit dohromady, nebo jen nulák či jen zem?
Fíčko mám, bude potom funkční?
Pán je zřejmě srandista.
Pokud je to za chráničem (Fíčkem), pak existují 2 řešení:
- nový kabel, 5-i žilový, novou zásuvku, zapojit jako TN-S, protože "čtyřžilové TN-C" za Fíčkem nejde použít
- pod dozorem "skutečného elektrikáře" z toho udělat TT, ale pořád je problém s tou čtyřpólovou zásuvkou, ta by se musela vyměnit!
solimek:
Myslím, že už se to tady před časem řešilo - pokud budeme uvažovat jako spotřebič motor bez potřeby použití vodiče N (bez ovlédacích obvodů zapojených mezi L a N), na zásuvku přivedeme L1, L2, L3 a PE, není to nic proti bezpečnosti, ale je to přinejmenším nestandardní zapojení, které může přinášet uživateli problémy. Potom ale nevidím důvod na cokoliv se zde ptát. Je jasné, že na pětivodičové prodlužovačce musím zapojit zase především ochranný vodič PE a na N zapomenout na obou stranách.
Jaroslav Hasala:
Toto je poměrně častý problém u starších instalací.
Pokud je použitý čtyřžilový kabel, potom je zapojený na L1, L2, L3 a PE, vodič N v zásuvce není.
Bez výměny přívodního kabelu mezi zásuvkou a podružnou rozvodnicí se žádné seriózní řešení udělat nedá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana