Jak zapojit redukci 400V/4P na 400V/5P ?

<< < (2/12) > >>

Tomáš Žabka:
Podobny problém se tu řešil, minulí a nebo předminulá týden (zda lze odebírat 1f ze 3f zásuvky, ale nebylo uvedeno kolik pólu zásuvka má) ted mě napadlo ještě jedno schůdné řešení (není úplně normově čisté, ale dalo by se uznat)

Na konec čtyř žilového kabelu umístit krabici s 4P proudovým chráničem a pod tuto krabici umístit 5P zásuvku a v rozvaděči tento kabel pouze odjistit. (Z/Z by nesplňoval průřez pro PEN, bod rozdělení by nebyl uzemněn, ale zásuvka by byla jištěna, chráněna a PE by zůstával trvale připojen) 

Realizaci by musel provést někdo kdo ví co dělá.

Vít Rotrekl:
To Zabka: To bych spise videl na rozvodnicku misto te 4p zasuvky. A za ni napojil 5p zasuvku.

To Zbynek23: Redukci udelat je jednoduche. Ve 4p vidlici nebude zapojeny vodic N. A jak pise kol. Hasala nemusely by nektere spotrebice fungovat.

Jan Kelbich:
Citace: Miloš Kotek  31.07.2013, 11:00

Je jasné, že na pětivodičové prodlužovačce musím zapojit zase především ochranný vodič PE a na N zapomenout na obou stranách.

Citace: Vít Rotrekl  31.07.2013, 12:15

To Zbynek23: Redukci udelat je jednoduche. Ve 4p vidlici nebude zapojeny vodic N. A jak pise kol. Hasala nemusely by nektere spotrebice fungovat.

Tak tohle, prosím, určitě ne. Člověku to sice (elektricky) neublíží, ale je to likvidační pro některé spotřebiče.

Ta redukce je realizovatelná prakticky jen transformátore m (slyšel jsem, že je to běžná praxe zvukařů). Jinak vám nezbývá než vyměnit zásuvku a přemístit FI - nejlépe použít zásuvkovou skříňku.

Zdenek Hejčl:
Ano to je modelová situace, kde se šetřilo na nesprávném místě.
Bastl bude stát nakonec víc, než kdyby se to udělalo dobře hned na začátku.

solimek:
Citace: Jan Kelbich  31.07.2013, 13:00

Tak tohle, prosím, určitě ne. Člověku to sice (elektricky) neublíží, ale je to likvidační pro některé spotřebiče.

Máte samozřejmě pravdu, napsal jsem, že to bude přinášet potíže. Určitého "vylepšení" lze dosáhnout propojením N a PE v pětižilové prodlužovací šňůře (lépe v redukci ze 4P na 5P zásuvku) - spotřebiče, které vyžadují N, prostě vybaví proudový chránič, nic se nezničí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana