A co když bude někdo potřebovat přívod s 230/400V místo avízovaných 220/380V?

<< < (8/10) > >>

Josef Nosek:
Uvedené snímky jsem dal jako námět k zamyšlení. Normy řady 33 2000-7 jsou pro výstavy, stánky, lunaparky a podobné, všude je požadavek proudový chránič 30mA. Tady je jasné že chránič nemůže být funkční a to se kolem pohybují tisíce lidí. Je třeba se zamyslet kde je ta odpovědnost za bezpečnost.
Jak píše J.Schwarz, pokud si někdo do přívodu vloží přechodku ve které zapojí PEN nebo PE ze svorky N, tak je chránič nefukční (pokud připojený stánek nebo jiné odběrné místo není dobře uzemněno)
Podobnou přechodku jsem vymyslel pro účel revize, pokud např. ze zásuvky s chráničem je napojena stavební buňka nebo rozvaděč také s chráničem. Touto přechodkou zamezím vypadnutí přecházejícího chrániče.
S tou soustavou TT bych to moc nepřeháněl. Bylo to doporučeno poprvé v normě ČSN 33 2000-4-41 v roce 1996. To potom vyšumělo změnou č.2/2003 33 2000-4-41. Tato změna zrušila článek o soustavě TT mimo zony pospojení.
Dodám ještě dva snímky k zamyšlení.

Milan Hudec:
Pokud si pamatuji, tak zóna hlavního pospojení byla zrušena díky neschopnosti nékterých jedinců otevřít mimo normy také svúj mozek

Radim Strycharski:
Citace: Jiří Schwarz  11.09.2013, 18:04

standardně bych to měl brát jako vývod 3L + PE. Ale když to budu chtít provozovat jako TT síť, udělám tam přechod (v zásuvce) a z PEN mi pokračuje N

Nevím, jestli jsem Tě dobře pochopil. Mám přívod do 4P zásuvky In 16 A třeba CYKY-J 4x4 (L1,L2,L3,PE) a v zásuvce zdířku PE nazvu N a připojovanou žílu PE v pohyblivém přívodu budu považovat jako N? To by taková zásuvka musela být pod extra dozorem, aby do ní nikdo nezasunul spotřebič, který tu svou PE žílu bude mít spojenou s kostrou. Jinak pak dojde k propojení dvou zemí.

Jiří Schwarz:
Dobrá.
Provokace neprošla... Omlouvám se, že jsem jen zkoušel někoho podráždit...

Jestliže ve "4-41, ed.2" jsou popisované sítě TN, TT a IT, tak ta norma by asi měla platit především pro pevné rozvody.
Takže tvrdit, že jsem udělal seriozní přechod na síť TT tím, že jsem si uzemnil konec pohyblivého přívodu nebo spotřebič na konci pohyblivého přívodu, to jsem bral spíše jako "nadsázku". A raději to nebudu rozpitvávat, aby se toho "provovatelé kolotočů" nechytili jako inspirace. On by tam tak trochu chyběl chránič. Do přívodu k zásuvce by to nešlo, tak jde u čtyřvodičového kabelu pouze pokud se dá na  L1, L2 a L3 a na PE ne. A zásuvkový čtyřpólový jsem zatím neviděl a nevím, jestli existuje.

Jan Kelbich:
Citace: Milan Hudec  11.09.2013, 18:04

Vždy, když jsem ji uzemnil, vypadl jistič (dance)

To proto, že uzemněn byl jiný bod zdroje (nejspíše střed). Já psal o případu, kdy je fáze uzemněna přímo u zdroje (namísto středu) - typické např. pro elektrickou trakci. Ale tam se zase nemontují zásuvky ...  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana