Mohu zkusmo připojoval L a PEN na barevně nerozlišené vodiče lustru?
Jan Stanek:
Koupil jsem si postarší lustr a chci ho zapojit v paneláku (klasické TN-C, ze stropu mám PEN a fázi).
Archiv jsem prošel, bohužel nepomohl. Pohled "dovnitř" do lustru viz. obrázek.
Tři neoznačené dráty vedou z nitra lustru, jeden z nich je připojený na kostru a ta všude pospojována žlutozelenými.
Zbývají dva dráty, jenže nevím, který je který.
Mohu bez obav zkusit připojení fáze-drát1 a PEN-kostra-drát 2
(samozřejmě za předpokladu jistič vypnutý při zapojování a zkoušečka na kostru hned po nahození)?
Jiří Schwarz:
Multimetr nebo něco, čím by se dal změřit odpor, byste měl?
230V není "na hraní, experimenty", tam je dobré nejprve "zjistit stav", pak promyslet a až pak konat.
Pokud ty dva "oholené" vodiče vedou do objímek, měl by se PEN připojit jak na zemnicí svorku (funkce PE), tak do toho vodiče, který vede v objímce "na velký závit". Takže je to i o volbě vhodné připojovací svorky, aby vám nějaký přechodový odpor "nezapálil byt".
Martin H.:
Ak dobre vidím, je to kábel s priesvitnou izoláciou. Dobre sa pozrite, či neuvidíte tenké farebné vlakienko v elektrikárskyc h farbách modrá resp. čierna alebo hnedá.
Jan Stanek:
Díky za rady.
Po podrobném prozkoumání vodičů jsem zjistil, že v jednom z nich je skutečně modrá linka (tenoučká, vůbec jsem si jí předtím nevšiml). Čili máme pravděpodobněj šího kandidáta na N, zkusím ráno za lepšího světla mrknout k objímkám a prověřit, že pravého.
Jako svorku tam mám klasickou čokoládu. Z jedné strany dám PEN a ze druhé spojku na kostru a N (ten s modrou linkou). To by mělo fungovat, ne?
Multimetr nemám, ale mohu opatřit. Kde bych si s ním měl pak pro jistotu proměřit odpor?
Milan Hudec:
Umím startovat centrálu, potřeboval bych vědět jak mám nastartovat stíhačku, je v tom nějaký rozdíl?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana