Je možné u jednoduché instalace v bytě projekt nahradit schématem?

<< < (3/4) > >>

Kamil Novák:
Problém je v tom, že v nákresech, fotkách nebo v dodatečně vytvořeném popisu skutečného provedení nebudou stanoveny vnější vlivy.
A dnes už se nedá jednoznačně prohlásit že v bytě jsou normální a proto se vlivy neurčují. Bavíme-li se o novém bytě, ne o rekonstrukci paneláku.

Minimálně hořlavost konstrukcí a izolací v nich by měl někdo (projektant) zodpovědně posoudit.
Někdo by měl rozhodnout jsou-li a případně kde nějaké únikové cesty kvůli osazení PBZ (detektory).
Systém ochrany proti přepětí by taky asi měl někdo spočítat a navrhnout předem a ne až po montáži "z hlavy" jej následně jen popsat.

Ale to vše předpokládá kvalitní projekt od znalého projektanta, který bude mít předem co možná nejúplnější požadavky investora.
A bludný kruh se uzavírá...  :(  (plc)

František Šohajda:
Tak by to mělo být ve skutečnosti... .. ;D

Ale praxe je taková, že Protokol VV si určí sám projektant bez dalších jednání .... (dance) Jen dopíše komisi ,  kde napíše pomalu i uklízečku ! :'(

Radek Červený:
Mě zase fascinují ty vnější vlivy v bytě. Pokud se bavíme o bytě, nečekal bych zde zradu. Pokud to ovšem není byt pana Janouška s masážní vanou pro čtyři v obýváku  ;D

V tomto případě mi to přijde, že zase někdo chce být papežtější nežli papež. Ačkoliv vlastně máte pravdu, je třeba tam doplnit výskyt hlodavců, protože dcerce může utéct křeček, výskyt plísní, protože manželka zapomene větrat otevřením plastových oken, kapající voda, protože soused nade mnou je nezodpovědné zvíře a výskyt zvratků, protože pán bytu se každý pátek vrací z partičky mariáše....

Kamil Novák:
Citace: František Šohajda  12.07.2013, 13:22

Ale praxe je taková, že Protokol VV si určí sám projektant bez dalších jednání .... (dance) Jen dopíše komisi ,  kde napíše pomalu i uklízečku ! :'(

Jak se projektant k Protokolu dobere je mi celkem jedno. Je to rozhodně lepší řešení, než aby so ho RT vymýšlel dodatečně.

Citace: Radek Červený  12.07.2013, 14:15

Mě zase fascinují ty vnější vlivy v bytě. Pokud se bavíme o bytě, nečekal bych zde zradu. Pokud to ovšem není byt pana Janouška s masážní vanou pro čtyři v obýváku  ;D

Manželky, děti a podobnou domácí škodnou jsem zrovna na mysli neměl.
Holobyt (tzv. sociální) asi opravdu problém neskrývá a u Janoušků jsem nikdy nebyl, ale jak jinak než v projektu by se měly řešit např.:
- bodovky v podhledu nad kterým je parozábrana (která se na svítidla přiškvaří během pár minut svícení
- použití dvouplášťových krabic do obložení stěn z laminovaných desek (jejichž stupeň reakce na oheň není znám)
- bude-li zapotřebí doplňující místní pospojení v koupelně nebo ne
- jak správně vyřešit ochranu proti přepětí ...

Dobře vím, jaká je praxe, ale nechápu, proč by realizaci měl za pochodu vymýšlet montážník nebo proč by se měl následně RT stylizovat do role detektiva.

A proč by oba měli případně nad nějakým problémem vymýšlet jak napsat RT tak, aby "to prošlo" a nebylo zapotřebí znovu sekat, když "se na něco zapomnělo".

Ludvík Kubík:
Při pročítání této diskuze mě napadlo, že jsem se nikdy nesetkal na stavbách s tím, že by podobné problémy měli plynaři. Ti si určí: pojedeme tudy, tady to bude přístupné, tady uděláme do podhledu revizní dvířka…..a mají na to projekt.  Já jsem nezažil, že by plynaři (rovněž VTZ),  dělali bez projektu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana