Je cena 30 tisic korun za hrubý materiál u domu o 8 místnostech adekvátní ?

(1/9) > >>

Josh24:
Potřeboval bych znát váš názor ohledně mé ceny nakoupeného materiálu.

Nastíním moji situaci:

Byl jsem požádán kamarádem o provedení práce na koupeném starém domě jeho příbuzných. Po prvotním ohledání jsem byl obeznámen, že majitel nechce projek, protože chce ušetřit    (Firma odhadla projek na 25 tisic korun),  revizi mu buď udělá někdo koho dohodnu já a on si ho ukecá aby projekt neřešil, a nebo pozdeji jak jsme se dohodli že mu to podepíše nějaký známý kterého si sehnal ( taktéž zkrze úsporu peněz)

V domě nebude nic extra, sporák plynový s ele. grillem, voda bude ohřívána průtokovým ohřívačem, Bude myčka, malé čerpadlo na 220V na pumpování vody, Hodiny jednotarifní.
Jedná se o celkem o 8 místností ( Ložnice, Obývací pokoj, hlavní chodba, Kuchyně, záchod, koupelnu, spojovací místnost zahrady s hlavní chodbou a větší univerzální místnost ze které se vchází do sklepa)  + tažení neco málo kabelu do sklepa na světlo a také osvětlení + zásuvky na zahradu.

Souhlasil jsem pod podmínkou že pouze usadím krabičky na předem dané pozice, natahám kabely do míst kde budou světla a vypínače, ale zapojení jističové(pojistkové) skříně proběhne v režii zkušeného elektrikáře. Následně si majitel vše sám zasádruje( jelikož byl neschopný a nebylo to tak jednoduché jak si myslel sádroval jsem nakonec já) a zapojení  zásuvek společně s vypínači proběhne pod elektikářovou kontrolou ( Mám sice 50 § 6 ale domovní elektroinstala ce nedělám).  Všechno bylo odsouhlaseno a tak započaly práce.

Materiál elektrikář odhadli zhruba kolem 30 - 35 tisici bez vyzbrojení jističové skříně a přívodního kabelu a skříně na elektroměr. ( Všechno včetně dph)
Tak se nakoupil materiál, a byl jsem ujištěn majitelem že nepožaduje doklady od materiálu      ( některé obchody dávají něco málo slevy z dané ceny pokud člověk nepožaduje doklad o koupi. dělá to pár kaček ale aspoň něco.)

tak se nakoupil materiál který obsahoval wago svorky, krabice, víčka, husí krky, pvc chráničky do země, jističovou skříň, tři 500w halogeny a světelné zdroje pro ně na zahradu. vypínače a zásuvky ( řada classic),  plus vypínače a zásuvky pro venkovní užití ( Praktik). a více než 650 m kabelů cyky 3x2,5 a 3x1,5 ,  sádra a bezdrátový zvonek. Všechno je již usazeno ve zdech a čeká se.

Nakoupil jsem materiál průběžně v kamenných obchodech za 29 000 kč. Už chybí jen 3 vnitřní zásuvky a tři vypínače + zmiňovaný přívodní kabel, skříň na elektroměr a vybavení jističové skříně.

Když jsem majiteli řekl cenu materiálu a co ještě zbývá koupit byl jsem prohlášen za zloděje a že je materiál cenově nastřelený a že mu nejaký jiný elektrikář či kamarád řekl ze by vše sehnal mnohem levněji. A bohužel od té doby mi chodí jen výhružné sms a telefonáty o tom že mu dlužím rozdíl co mu řekl ten kamarád a za co jsem koupil já ( rozdíl je prý více než 10 tisíc) Dále byl odvolán kvalifikovaný elektrikář a chce po mě abych vše zapojil já i včetně jis. skříně. Chce ale ušetřit a tak místo aby elektrikář dal proudový chránič na každý okruh, má být teď změna a že mu někdo poradil zkrze úsporu pouze dva chrániče, a to na koupelnu a druhý na zbytek okruhů. To jsem však odmítl a nadále se jen hádáme jen o materiál

Tak by mě zajímalo jestli jsem opravdu špatně nakoupil a měl bych peníze vrátit ze svého abych měl klid nebo si myslíte že cena zhuba odpovídá ?

Ps: ano jsem vůl že jsem to všechno nevzal na doklad ale byla mezi náma dobrá domluva a všechno probíhalo hladce než došlo na lámání chleba. Ale teď mi již nikdo nechce zpětně dat fakturu a tak mám smůlu.

Pps: mezi mnou a majitelem nebyla podepsána žádná smlouva a všechna domluva proběhla jen ústně.  před pár dny jsme si ale telefonovaly a že mu nemusím nic vracet a žádná práce z mé strany už neproběhne. Když si však spočítal co by stálo dokončení firmou či nějakou třetí stranou, chce opět po mě peníze a dokončení elektroinstala ce.

(poklona)  předem ( i když se děkovat podle pravidel nemá) když jste se dočetli až jsem, ale já jsem z toho opravdu v koncích a nemůžu se z toho dostat. a nevím jak ho poslat do prič, že jeho celá elektroinstala ce jak si ji představuje on za hubičku je blbost.....

Jiří Schwarz:
To je spravedlivý "trest"!
Bez smlouvy, bez "účtenek",  bez projektu,... mi připadá hodně hloupé!
Kdyby byl projekt, mohlo by se na začátku odhadnout, jaký materiál tam bude a jak by mohla vypadat cena.
A ono je těžké házet čísly za "materiál za obvyklou cenu". Když půjdu do jednoho ze svých oblíbených obchodů a vezmu celé 100m klubko Cykyny 3x1,5mm2, mají právě akci a je to cca 9Kč +DPH za metr. Když půjdu ve stejném městě do jistého "baumarketu",  mají tam stejný kabel téměř za dvojnásobek. A podobné je to i s jinými komponenty.

Lukáš Malík:
Tak, každý "dobrý skutek" nezůstane nepotrestán.
Máte aspoň ponaučení pro příště, že takto se prostě nedělá. :-\

Robert Fišer:
Cena za material muze odpovidat ale temto akcim ma predchazet priblizna cenova nabidka a smlouva o dilo.

Jan Franěk:
Ale tento problém není o tom, jestli je 30tisKč za tento objekt moc, nebo málo. Je to o tom, že někdo to chtěl udělat levněji než nejlevnějc a k tomu potřeboval, promiňte mi ten výraz, nějakého vola, který přistoupí na jeho hru. Jak vidno, našel ho.
Byl jste po zásluze potrestán, ale na za svůj dobrý skutek. Řekl bych spíš za svoji blbost.

Jaké máte možnosti? Vlastně žádné. Maximálně můžete být stejný prase jako on a vrátit mu to stejnou měrou zpět.
Protože nemáte žádnou smlouvu, nemá ani on žádnou páku na vás. Maximálně vám může posílat SMS a podobně prudit. Vlastně jste tam nikdy nebyl, nedáváte žádné zaruky ani následný servis. Nechal bych ho v tom vykoupat.

Vím jistě, že se mu bude jen těžko shánět jiný elektrikář, který by to dodělal a moc dobře vím proč.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana