Nie je lepšie mať dve zemniace sústavy ako jednu?
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Milan Hudec 27.06.2013, 10:37
Ve městě jsem měl možnost dělat výkopové práce, a byl problém dodržet i metr (šlo tenkrát o nějaké sdělovací kabely v chodnících).
Já jsem napsal: běžné městké zástavbě-neříkám,že vždy- dodržet.
Jan Hájek:
Ještě abych si v té situaci udělal úplně jasno:
Takže pokud na jednom objektu bude elektrická instalace a přívody zemničů ve vzdálenosti menší než 5 m od jímací soustavy a věcí na ní připojených (třeba 1 cm), ale vzdálenost mezi zemnící soustavou vnější ochrany před bleskem a uzemnění objektu bude větší než 5 m, tak byste se pořád držel národní poznámky v normě, která jinak v ostatním textu určuje propojení zemničů dle ČSN EN 62305-3?
Kachnička je málo...
Petr M:
Po omítce vede vod, pásek pod chodníkem... Ok, cesta cbezi barákama má na šířku 10m a uprostřed je na potvoru kovová, uzeměná trubka s průměrem 25cm... Náhodou zní vede, taky kovovou trubkou, plyn do objektu, kde je klema Cu drátem přes plynoměr, Pokračuje Cu rozvod do sporáku a kotle, obojí spojeno s PE... Ne, nějak to nevychází.
Tak jinak, mějme dům 10x10m. Po obvodu zemnič hromosvodu, svody v rozích, Voda, kanalizace a plyn v plastu, data po WiFi. Chceme přizemnit bod rozdělení PEN. Nesmíme se se zemničem přiblížit k tomu po obovdu. Ok, takže zarazíme svisle dolů FeZn tyč dlouhou 5m, aby to nějak vyšlo. Hm, fajn, tady to vychází, ale základová deska je 0.5m silná a 0.5m pod úrovní terénu, protože to majitel chce do roviny, až tam dá podlahovku... No nic, tak ať se to dá i podsypata je tam rezerva, kopejme 6,5m hlubokou jamu z prostředka domu k přípojkové skřříni, která nesmí být blíž než 5m od toho zemniče. Přece jenom, ten kabel nemá dost velkou el. pevnost, aby odolal blesku v obvodovým zemniči... Sakra, to by investor provedl projektantovi akupunkturu nožem a rovnou ho nechal v tom výkopu zmizet... Takže zase nepoužitelný.. .
Futr vychází jako nejjednodušší a nejlevnější pospojováním hodit celý dům na jeden potenciál a nestarat se, co je venku... Vevnitř nic nepřeskočí, ušetřím si opičárny i peníze a ještě je to podle norem.
Citace: Jan Hájek 27.06.2013, 15:43
Kachnička je málo...
Souhlasím, chtělo by to vyměnit kačenku za čepičku s rolničkama...
Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Ratiborský 27.06.2013, 06:37
Vy chápavý jste,jen to chce si řádně přečíst :
ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 strana 53 dle NA.12.4.2 Uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, je-li vzdálenost mezi oběma uzemněními v zemi větší než 5 m.
...
Tohle je mi jasné, i to, že ta vzdálenost je v zemi
I vím, kde se to používá, kdy jsou zařízení "nad zemí" ve větší vzdálenosti než 5 metrů a v zemi se jejich uzemnění "přiblíží" na vzdálenost blížící se 5 metrům.
Ale pořád nevím jak "nad zemí" vyhodnotit potřebnou bezpečnou vzdálenost 2 "věcí", které jsou připojeny na různé zemnicí soustavy, jednu "věc" používám jako hromosvod a nechci, aby mi výboj přeskočil na "druhou věc".
Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský 27.06.2013, 10:47
Já jsem napsal: běžné městké zástavbě-neříkám,že vždy- dodržet.
Na stejné téma jsme tu měli velkou diskuzi, na jejíž závěr jste svůj omyl přiznal, tak nechápu proč s tím opět začínáte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana