Existuje norma uvádějící prostupy kabelů přes plechové hrany?

(1/4) > >>

Luboš Hladík:
Nechávám si montovat vnější žaluzie. Jak montéři u jednoho okna vedli kabel "skrz" plech, je vidět na fotce v příloze. V plechu si připravili díru, ale pak kabel zřejmě zapomněli protáhnout, tak ho prostě jen skřípli mezi dva plechy. Když jsem to měl sundané, tak byl kabel pěkně zalomený do "S" a izolace byla lehce nařízlá.

Když jsem dával plech zpět, tak jsem tedy kabel protáhl připravenou dírou. Jak by ale správně podle norem měl být kabel vedený? Neměla by tam být nějaká průchodka? Nebo opravdu stačí kabel protáhnout? Mimochodem, montéři otvor ani nezačistili (zůstaly tam otřepy z vrtání),  natož aby strhli ostrou hranu :(

Miroslav Minařík:

Existuje nepřeberné množství průchodek chránící izolaci před hranami plechu. To, co je na obrázku vypadá neomluvitelně. Nebo se mýlím?
Není potřeba do tahat nějaké normy. Na to, že se zdravíme při potkání také není potřeba normy.

Luboš Hladík:
Mně to přijde jako samozřejmost. Jen mi jde o to, jestli na to existuje nějaká norma, nebo je to jen na subjektivním posouzení revizního technika, který bude dělat revizi.

Jan Franěk:
Kabelu hrozí mechanické poškození. Až se prořízne izolace na některý z vodičů, začne peklo. Vypadávání chrániče, nebo jističe, případně může hrozit i úraz el. proudem.
Myslím že mormální člověk, nemusí hledat hned normu, aby věděl, že toto řešení je nebezpečná prasečina. Stačí jen špetka zdravého rozumu.

Existuje pro tyto případy takové množství materiálu, že nemá asi cenu zde vše vypisovat.

I z tohoto důvodu bych to nechal tu firmu předělat.

Luboš Hladík:
Rozumím tomu. Jenže já už tohle reklamoval společně s dalšími vadami a bylo mi sděleno, že to tak běžně dělají. Že udělají větší otvor, skrz který kabel protáhnou. Plus jsem dostal odpověď typu "doteď si nikdo nestěžoval",  "nikdy s tím problém nebyl".  :( Chtěl jsem mít v ruce něco konkrétního, co bych mohl použít jako argument. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale našel jsem akorát odkazy na různé průchodky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana