Odpovídá ČSN bezpečnostní okruh, vytvořený ze spínacích tlačítek?
Petr Filipi:
Na kvalifikaci jsem se samozřejmě neptal, považoval bych to za urážející. Navíc se domnívám, že takto erudovaný výrobce by si nedovolil tvrdit něco, co by nebyla pravda, navíc v souvislosti s bezpečností. V dokumentaci jsem zjistil, že napěťová spoušť, použitá ve zmíněném "deonu", je typu OEZ SV-BHD-X230 a ještě jednou jsem do OEZ zavolal a tentokrát mě nějaký pán na jejich lince technické podpory ubezpečil, že tento modul (resp. tato napěťová spoušť) způsobí při připojení 230V spolehlivé vypnutí hlavních kontaktů jističe do 20ms.
Petr Filipi
Václav Třetí:
Omlouvám se za rejpnutí, ale mám špatné zkušenosti s infolinkami, linka tech. podpory OEZ je něco jiného.
Lukáš Rotrekl:
Viděl bych v tom ještě jeden problém, že po přivedení 230V sice cívka jistič do 20ms vypne, ale musíte tam to napětí spolehlivě dostat....
Jan Vykoupil:
Tady není co řešit. Jednoduše vyměňte napěťovou cívku u deonu za podpěťovou s blokem zpoždění BZ-BX-X230-A, který kolísání sítě v pohodě ošetří a u tlačítek to zapojte na rozpínací kontakty do série, pokud je mají nebo je tam prostě doplňte.
Petr Filipi:
Z pohledu bezpečnosti jistě není pochyb o tom, že systém s rozpínacími kontakty je bezpečnější a spolehlivější. Na druhou stranu zase krátkodobý výpadek dodávky elektrické energie způsobí prakticky okamžitý výpadek dodávky pitné vody pro obyvatelstvo (automatická tlaková stanice nemá skoro žádný zásobník natlakované vody - pro inspiraci - teď je u čerpadel s měniči jedna nádoba asi 250l, dříve tam byly 3 nádoby o celkovém objemu 150 m3) - což si vyžádá výjezd elektrikáře. Samozřejmě jakmile elektrikář dojede zpět domů, tak následuje podle Murphyho zákona další krátký výpadek.
Tím samozřejmě nechci zpochybnit nadřazenost bezpečnosti nad provozuschopno stí (jak je napsáno u vchodu do automobilky TPCA v Kolíně - Safety first).
Zítra máme schůzku s projektantem, tak zkusím navrhnout zapojení bezpečnostního okruhu na časové spínače, podle návrhu pana Martina Nováka.
Petr Filipi
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana