Proč je na sloupech vn více vodičů než tři?

(1/9) > >>

Jiří Kasal:

Proč na sloupech nízkého napětí je 6, někdy i více vedení (vodičů) když používáme 3 fázovou soustavu?

Podle mě tam májí být poue 3 vodiče.
Může mi to prosím někdo vysvětlit pokud možno podrobněji?

Krýdl Petr:
Nevím jestli vaše otázka není pro rozveselení a lepší náladu, ale zkuste svůj dotaz formulovat ještě jednou, protože něco nehraje :
1 - hlavní otázka se ptá na vedení vn
2 - v popisu vašeho problému se ptáte na vedení nn
V jaké napěťové hladině se chcete pohybovat?

Jirka Hub:
Citace: Jiří Kasal  24.05.2013, 20:07

Proč na sloupech nízkého napětí je 6, někdy i více vedení (vodičů) když používáme 3 fázovou soustavu?

Podle mě tam májí být poue 3 vodiče.
Může mi to prosím někdo vysvětlit pokud možno podrobněji?

No pokud jde o nn což nepředpokládám, pak odpověď je jednoduše proto :) Protože to zkrátka místní okolnosti vyžadují.

U vn je odpověď podobně snadná. Na stožáru jsou nejčastěji dvě linky a tudíž jsou tam dvě trojice vodičů. V nejvyšším místě stožáru je pak ochranné zemnící lano, chránící vedení před ´derem blesku.
Často jsou vodiče jednotlivých fází tvořeny tzv. svazkovými vodiči, což jsou paralelní 2 či tři vodiče na fázi.
Existují různé stožáry s různým uspořádáním fázových vodičů.
No a pořadí fází, resp. umístění se v průběhu trasy mění, kvůli provozním parametrům vedení.

Vít Rotrekl:
A pokud si dobře pamatuju, tak tu někdo dával (myslím Petr Doležal) obrázky se zobrazením jednotlivých typů sloupů a na jeké linky se používají. Pro vn, VVN a ZVN

A pokud jde on nn někde na vesnici tak je na těch sloupech je:
nejvíce nahoře 4 vodiče - L1, L2, L3 a PEN
těsně pod nimi - fáze pro VO (Veřejné Osvětlení),  PEN se bere ze sítě
kousek níže pod nimi občas bývají ještě dva vodiče, což je místní rozhlas

No a občas se objeví nějací šílenci co si po těch sloupech tahají internet ÚTéPéčky, případně nějakou místní kabelovku, či tak něco

František Šohajda:
Je to u nás ?

V zahraničí -Řecko,Kypr a pod.... je na jednoum sloupě vn i nn ,  tudíž více jak 6 drátů..... (dance)

Na sloupech nn u nás bývá veden ještě např. místní rozhlas, veřejné osvětlení a pod....
Vodiče při pohledu ze země jsou stejné .... a je jich moc.. (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana