Je možné nějak rozporovat připojené jedno světlo na zásuvkový okruh?

<< < (4/6) > >>

Milan Hudec:
Citace: František Janeček  16.05.2013, 10:23

Ta lampička v zásuvce není součást instalace!

Přiznám se, že takové to rozdělování (instalace, spotřebič, prodlužka) nemám moc v lásce, bezpečnost je jen jedna.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  16.05.2013, 17:59

Přiznám se, že takové to rozdělování (instalace, spotřebič, prodlužka) nemám moc v lásce, bezpečnost je jen jedna.

To je sice pravda, ale každá z částí se posuzuje podle jiných norem. Naštěstí. JInak by jsi k lampičce s 2x0,5mm přívodem asi nemohl uspět.   ;)

Lukáš Rotrekl:
Lampička má volně přístupnou šňůru, nikdo na ni nezapojí nic jiného, je dimenzována na světlo, které je s ní připojeno. Když se začne pálit ta (normální) člověk vezme lampičku a zahodí... Když se začne pálit kabel ve zdi, trvá to dost dlouho, než na to člověk přijde a u dřevostavby by mohlo být pozdě.... Takhle bých viděl rozdíl mezi pevnou instalací a lampičkou do zásuvky.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  16.05.2013, 18:19

To je sice pravda, ale každá z částí se posuzuje podle jiných norem. Naštěstí. JInak by jsi k lampičce s 2x0,5mm přívodem asi nemohl uspět.   ;)

Pro 25W žárovku tento přívod jistě z hlediska zatížení stačí, ale nemusí vždy vydržet zkrat, toho bych se bál nejvíc.

Jan Franěk:
OK. Tak zpět k otázce.

Co na to normy? Vlastně zatím asi nic moc. Sice toto zapojení není doporučené, ale teď mě nenapadá asi nic zásadního proti. Možná to někdo ještě doplní a vyvede mne z omylu. Člověk se pořád učí. Koukal jsem, se do svého závadovníku a prozatím jsem to naštěstí nemusel řešit

Co říká rozum na toto zapojení? ASi to, že bych rozhodně nečekal takovéto zapojení/bastl/ u novostavby. Považuji to za čistě zoufalé řešení. DOvedl bych si představit mnohem lepší/čistší/  řešení, než spojovat dva okruhy rozdílného využití  do sebe. ALe pokud bych na místě posoudil všechna rizika a nenašel bych tam žádný zásadní problém, z hlediska bezpečnosti, asi bych to dál neřešil. Snad jen zápisem do revizní zprávy /závadou/,  ale takovou, která bezpečnost instalace zásadně nesnižuje. ALe to je čistě na každém zvlášť, jak zhodnotí rizika přímo na místě.
Vlastně mi to tak trochu připomíná nedávnou diskusi o kabelu UTP a jeho správném využití. Zde bych taky preferoval jiný způsob, ale pokud bych znal všechny místní podmínky a ostatní souvislosti a nenašel zásadní problém, vůbec bych to asi neřešil. Jde jen o to, že nemůžu automaticky schválit nějaké provedení, pokud nemám všechny informace. Nejlépe osobní, přímo z místa instalace. To se nejen mě, už několikrát nevyplatilo. Vlastně je lepší použít správné/doporučené/ zapojení, protože si ušetřite mnoho starostí. V opačném případě musíte umět své řešení ohájit.  To znamená doložit/způsob je na vás/,  že to nesníží bezpečnost a funkčnost celku.

Pokud se na to podívám ještě jinak, tak mě zajímá, proč zde vlastně byla položena tato otázka. Potřebuje někdo "dostat" montážní firmu, nebo si chce jen ověřit, jestli to tak může být, případně potřebuje svoje řešení obhájit?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana