Jaké je bezpečné napětí v bazénu?
Jarda777:
Uvažuji o osvětlení bazénu LED páskami (krytí IP68).
Je možné použít napětí 24 V?
A pokud ano, je lepší raději použít 12V?
Je to bezpečnější?
Radek Červený:
Nejenom napětí, ona i taková veličina jako proud není zanedbatelná ;)
Držte se originálního příslušenství pro bazény a v tomto raději neexperimentuj te ;)
Lukáš Rotrekl:
Není to až příliš podobné?
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,26110.0.html
Skoro mě to připadá, jako by tady tazatel nedostal odpověď, která by se mu líbila, tak založil znovu....
Vše řeší ČSN 33 2000-7-702.......
Oldřich Morávek:
Krom toho, co vám poradili kolegové přidám jednu zkušenost z praxe.
Předloni jsme s kolegou dlouho hledali, kde se bere napětí, které zákazník cítí jako nepříjemné brnění.
Výsledek bylo plovoucí napětí 0,8 - 1,6V DC vody proti všem konstrukcím kolem bazénu z důvodu špatného uzemnění.
Asin to nebylo nebezpečné, ale dost nepříjemné na to, aby si zákazník najal elektrikáře na řešení.
A teď si představte vašich 24V.
Netahejte čerta za ocas a použijte doporučené příslušenství!
Jarda777:
Ten druhý dotaz není můj, ale ani tam jsem se moc nedozvěděl. Vodotěsné LED pásky jsou určené do bazénů. Při použití SELV transformátoru by celé zapojení mělo být bezpečné. Nebo myslíte že ne? Koupit osvětlení do bazénu totiž není jednoduché - vyžadovalo by to sbíječku a náročnou rekonstrukci. Dokonce jsem kdysi kdesi našel firmu, která to přímo montuje, bohužel už ji nemohu najít. Stejnoměrných 12 V ani ta norma nevylučuje, bohužel je to napsáno příliš odborně, že tomu moc nerozumím. Chtěl jsem použít pásky o výkonu cca 150W. I tak si myslíte, že se na to mám raději vykašlat?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana