Nefunguje ohřev vody - je problém v boileru, instalaci nebo v HDO spínači?

(1/2) > >>

Pawlos:
Na chalupě nám přestal fungovat ohřev TUV.
Ten je normálně zajišťován elektrickým boilerem (obstarožní Tatramat na 80 L).
Ohřev se spouští v čase sníženého tarifu (tzv. nt) prostřednictví m rádiového HDO spínače.
Jiný spotřebič na "nízkou sazbu" v současnosti zapojen není.

Fakta:
K boileru je jistič 10A, kterým se boiler i vypíná.
Nízký tarif přepíná rádio HDO FTY243 (výrobce Landis + Gyr)
"Boilerový" jistič je pod proudem napětím (i v době normálního tarifu),  do boileru už ale žádná šťáva nedoteče.
HDO přepíná (aspoň tedy v čase nízkého tarifu běží druhé počítadlo).
Na HDO spínači je trojice relé 25 A, dvě z nich se při sepnutí nízkého tarifu přestaví do druhé polohy ("vyskočí nahoru"),  prostřední nikoliv. Je to tak správně?
Klasická prohra starých rozvodů, kdy odejde jedna fáze, to asi nebude - v třífázové zásuvce napětí na všech třech zdířkách.

Můj dotaz na znalce je následující - je pravděpodobněj ší chyba v boileru či na rozvodu, nebo příznaky ukazují spíš na ten HDO spínač?
Jde mi o to, zda mám k nám na samotu tahat elektrikáře, nebo je to záležitost pro EON.

Miroslav Minařík:
Citace: Pawlos  07.05.2013, 15:12

Na chalupě nám přestal fungovat ohřev TUV.
Ten je normálně zajišťován elektrickým boilerem (obstarožní Tatramat na 80 L).
Ohřev se spouští v čase sníženého tarifu (tzv. nt) prostřednictví m rádiového HDO spínače.
Jiný spotřebič na "nízkou sazbu" v současnosti zapojen není.

Fakta:
K boileru je jistič 10A, kterým se boiler i vypíná.
Nízký tarif přepíná rádio HDO FTY243 (výrobce Landis + Gyr)
"Boilerový" jistič je pod proudem napětím (i v době normálního tarifu),  do boileru už ale žádná šťáva nedoteče.
Na HDO spínači je trojice relé 25 A, dvě z nich se při sepnutí nízkého tarifu přestaví do druhé polohy ("vyskočí nahoru"),  prostřední nikoliv. Je to tak správně?
Klasická prohra starých rozvodů, kdy odejde jedna fáze, to asi nebude - v třífázové zásuvce je napětí na všech třech zdířkách.

Můj dotaz na znalce je následující - je pravděpodobněj ší chyba v boileru či na rozvodu, nebo příznaky ukazují spíš na ten HDO spínač?
Jde mi o to, zda mám k nám na samotu tahat elektrikáře, nebo je to záležitost pro EON.

A termostat je v pořádku?

Jiří Schwarz:
Nezdá se mi, že by "energetici" dovolili přímé spínání bojleru kontaktem relé v HDO.
Zpravidla se tam dává mezi bojler a HOD ještě stykač.
Jestli to "přes zimu" nebylo v provozu, nebyla by až taková vyjímka, kdyby byl stykač vadný.
Jestli stykač neumíte "najít nebo vyzkoušet",  asi by byl "krok k jistotě" najít někoho, kdo to umí!

František Šohajda:
HDO může být vadný vinou přepětí !!
Minulý rok jsem takto zjistil cca 8 HDO a to jen namátkou co nefungoval boiler !

Zkouška HDO je specifická, tlačítkem..... ale musíte nahlásit odblombování .... je to práce pro zkušeného elektrikáře !!
Vyzkoušet jde všechno, ale mustíte vědět jak na to !

Lukáš Rotrekl:
Citace: Pawlos  07.05.2013, 15:12

Toto nevypadá na vadný přijímač HDO, i když vadný kontakt vyloučit nelze.

Pokud to nezměříte sám, tak se asi elektrikáři nevyhnete. Můžete zkusit zavolat poruchovku eonu, že vám nefunguje HDO, tím "zadarmo" vyloučíte jednu možnou příčinu, ale v momentě, kdy zjistí, že HDO funguje odjedou a víc je zajímat nebude.
Píšete E.on, pokud by jste byl někde kolem na ose Brno, Blansko, tak se mohu stavit mrknout....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana