Nedavno jsem koupil byt v 7. patře panelového domu cca 30 let stáří a upřímě to byla ruina. Udělaly se komplet štuky v celém bytě a postavilo zděné jádro. Teď je ale otázka co s elektroinstala
cí.
Do jádra jsem dal v mědi CYKY 3x2,5 na zásuvky a CYKY 3x1,5 na světla s tím, že obojí má vlastní věnec ve stoupačce (tím i vlatní jistič). Přívody jsou oba 2x2,5 v hlíně. Když jsem vše ověřil a odzkoušel, tak to šlape jak má. Pak jsem se dostl na zásuvky a světla v bytě.
Z nějakého zvláštního důvodu mi fungují jen zásuvky jen v kuchyni, tom nejmenším pokoji, jedna v pokoji naproti a v obýváku ani jedna. V každém pokoji jsou 3 zásuvky. Tak jsem se projistotu pustil nejdříve do světel a po odstranění pár kutilských výmyslů předchozího majitele (
světla vyvedené přes vypínač pomocí dvoulinky nebo klemování zásuvek pomocí lycny, hořící zásuvka protože z ní vyvedly lycnou zářivku v kuchyni a špatně to dotáhly, atd., prostě očistec), jsem se tím nějak prokousal, odstranil staré vylámané věnce a vše v krabicích dal přes WAGO svorky, vyměnil vypínače, zkontroloval správnost zapojení a poté nahodil jistič od světel.
Výsledek byl, že světlo v pokojích a v předsíni ani nebliklo. Tak jsem se ještě ujistil že mám správně taženou fázi (
přívod z jističe do jednoho pokoje, kde se to v krabici klemuje do pokoje naproti a tam se to klemuje do posledního pokoje, prostě paráda) pomocí vadasky ... náhle jsem narazil na problém nízkého napětí. Šáhl jsem po multimetru (
Žádný chrastítko z Baumarktu za 100 korun, ale Voltcraft VC920) a dal se do měření. Proměřeno L a PEN = 208 Vac, na vypínači světel 207 - 208 Vac a o cca 3 metry kabelu dál přímo na vývodech pro objímku žárovky je 165 - 178 Vac (záleží na pokoji). Zítra si raději ještě ověřím zásuvky.
Stav bytu viz. přiložený obrázek. Ve stoupačce mi zbyly dva kabely CYKY 3x2,5 v Alu. Kupodivu v nich nic neteče a nemůžu se dopátrat kam by vést měly ... spíš ten byt funguje bez nich :/
Chci určitě vyměnit ten prehistorickej jistič na chodbě, tuším 25A a jističe v bytě za nové od EATONu (Möeller). Když zhodnotíte situaci, co by kdo doporučil? Trhat hlínu ze zdí mi přijde dost nákladné a pracné, ale nevadí mi vést to 45°lištou pěkně v rohu u podlahy nebo u stropu. Nejradši bych prozatím instalaci zachoval a našetřil nějaké peníze než se pustím do větších akcí, jenže bez elektřiny se žije těžce
PS: Jsem vyučený mechanik-elektronik s dvouletou praxí a platnou vyhláškou 50 §6 ... Prostě mi už došly nápady a potřebuji poradit