Je nutné dodržet projektovou dokumentaci při elektroinstalaci v rodinném domě?
František Šohajda:
Revizák problémy nebude mít !
Ale obrovské problémy bude mít majitel RD !!(až mu bude něco vypadávat!!)
To si pište!! ;D ;D
Štefan Beláň:
Citace: Marek 1967 20.04.2013, 22:25
Je nutné dodržet projektovou dokumenaci při elektroinstala ci v rodinném domě?
Mám v úmyslu celou instalaci zjednodušit.
(Snížit počet okruhů světel i zásuvek)
Jde mi o problémy s následnou
TO: Marek
Zjednodušovat můžete, ale za předpokladu, že dodržíte ustanovení ČSN 33 2130 ed. 2 a pak si necháte zakreslit skutečný stav.
Až si nastudujete uvedenou ČSN, možná zjistíte, že budete muset rozšiřovat. ::) Záleží na tom, kdo vám vypracoval projektovou dokumentaci.
PS: Není nic jednoduššího, než se držet projektové dokumentace, a tak si nekomplikujte život! (norm)
Milan Hudec:
Citace: Štefan Beláň 21.04.2013, 19:01
Není nic jednoduššího, než se držet projektové dokumentace,b][/i][/color] (norm)
No, ono je to někdy (spíše většinou) to nejtěžší s čímž se může člověk fyzicky provádějící instalačku potkat (zle)
Jaroslav Hasala:
Moje osobní zkušenosti s projekty (všeobecně) jsou spíše špatné.
Projektanti jsou málokdy schopni dostatečně pružně zareagovat na změny situace, ke kterým dochází velmi často.
Už jen přimět projektanta ke komunikaci bývá dost často problém.
V současné době se všechno staví velmi rychle, montážní firmy jsou dost často nuceny improvizovat na místě, což přináší obvykle další problémy.
Poměrně častým problémem je také to, že projekty jednotlivých řemesel na sebe nenavazují.
Dle mého soudu je hlavní problém v již zmiňované chybějící "zpětné vazbě" mezi projektantem a investorem.
Pro projektanta zakázka končí v okamžiku předání dokumentace (a zaplacení faktury), bez ohledu na to všechno ve finále dopadne ...
V jiných zemích to funguje tak, že projektant funguje zároveň i jako technický dozor a také zaplaceno dostane až po úspěšné kolaudaci stavby. Tím je samozřejmě motivován k tomu, aby vše probíhalo bez problémů.
Tato motivace u nás chybí.
Další věcí je to, že příliš mnoho projektantů zůstává bez kontatu s realitou, potkat projektanta na stavbě je dost vyjimečná záležitost a tak zas a znovu projektují zjevné nesmysly, které popírají reálný stav ...
Mnoho projektantů také zůstalo myšlenkami někde hluboko v minulosti, poměrně často projekty odporují současně platným normám ČSN, v projektech se používají materiály a postupy, které se praxi dávno nepoužívají atd ...
Pavel Horský:
Jardo, ono se to pěkně píše, ale zaplatí investor projektantovi požadované peníze, v nichž bude započítán i dozor stavby?
Věř tomu, že 90% investorů koulí očima jen nad cenou tvorby PD a co by teprve říkali nad navýšením ceny za plánovaný dozor.
Tu vazbu, o které píšeš, si ruší sám investor, tak co potom chce?
Za práci se platí a ne děkuje a tak, když není investor schopný si mě řádně zaplatit, nemůže ode mne čekat nějakou kladnou odezvu.
Montéři pak čumí jak trubky a všichni nadávají na projektanta, ale pozadí zakázky neznají.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana