Je nutné dodržet projektovou dokumentaci při elektroinstalaci v rodinném domě?
Tomáš Vokoun:
Dovolím si tipnout, jak téma vzniklo - pán si koupil typizovaný projekt domku, včetně elektročásti en-bloc za 20 tisíc..
Nechal si ho nacenit a protočily se mu panenky, tak vzal tužku a začal bezhlavě škrtat. S autorem původního projektu samozřejmě není ani jak komunikovat, natož domlouvat úpravy.
Bohužel mám blízkou zkušenost s takovým přístupem, kdy podle investora ve finále stačila v obýváku jedna zásuvka a pokud možno natažená kabelem pochybného původu i stáří, který kdesi vyštrachal.
Po elektrické stránce si pak postavil místo domku spíše větší kůlnu a, jak jsem pozoroval vyděšené topenáře, podobný přístup zvolil i v jiných řemeslech.
tekseb:
To Štefan Beláň : Není nic jednoduššího, než se držet projektové dokumentace, a tak si nekomplikujte život!
Máte pravdu, ale cituji z projektu z r. 2011 : "Světelný rozvod se provede vodiči AGY 2(3)x2,5 pod omítkou. Zásuvkový okruh se provede vodiči AGY 2x4."
Lukáš Malík:
Jo, něco podobného jsem tu měl na stole nedávno - dům, hlavní jistič 3x40A, vedle domu trojgaráž, do ní přívod 5x2,5mm, odjištěno 3x32A (zle)
A prý že posloupnost jištění (že na to jaksi nemá kabel, už bylo jedno). (zle)
Vít Rotrekl:
Citace: tekseb 22.04.2013, 13:25
Máte pravdu, ale cituji z projektu z r. 2011 : "Světelný rozvod se provede vodiči AGY 2(3)x2,5 pod omítkou. Zásuvkový okruh se provede vodiči AGY 2x4."
To si děláte legraci,žejo? :'( :'(
Jméno projektanta by nebylo? Tohle snad může vymyslet jen člověk kterýmu bylo v době malování projektu minimálně 80let a byl po frontální lobotomii (vypůjčeno od H. Hájka).
Oldřich Morávek:
Zkusím se na to podívat z druhé strany.
Kdo z montážníků pořizuje dokumentaci změn, tedy vytváří "nějaký" podklad pro vytvoření dokumentace skutečného provedení?
Ať už jde o fotodokumentac i, nákres zapojení, nebo třeba i něco podrobnějšího, popřípadě s výpočtem?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana