Kde hledat chybu při probíjení set-top-boxu?
Václav IV.:
Instaloval jsem televizor a Set-top box sousedovi na chatě.
Po zapojení a odzkoušení signálu jsem sáhl na Set-top box a zdálo se mi, že jaksi vibruje (bylo to vlastně jakési brnění).
Fázovou zkoušečkou jsem na povrchu přístroje naměřil napětí.
Při odpojení od sítě stále bylo na povrchu Set-top boxu napětí (přenášené přes Scart od televizoru).
Otočil jsem zástrčku od TV a bylo po napětí, stejně tak při otočení zástrčky Set-top boxu.
Oba přístroje byly zapojeny přes klasickou rozbočovačku starého typu (jednou fáze vlevo, na druhé straně fáze vpravo).
Je možné, že je to rozbočovačkou nebo mám hledat chybu jinde?
Rozvody jsem si instaloval sám před 40-ti lety a prošly (tehdy) revizí.
Jakub Drbohlav:
Citace: Václav IV. 19.04.2013, 07:15
Instaloval jsem televizor a Set-top box sousedovi na chatě.
...
tak jak teda? ;)
Václav Třetí:
Ty lidi neuvěřitelně kecaj!
K věci samé:
Když už jste takový odborník a něco měříte fázovkou (!), tak to zkuste takhle: odpojte anténu a odpojte propojovací videokabel mezi přístroji a tou fázovkou zkontrolujte na zapnutých přístrojích, zda svítí na set-top-boxu nebo na televizi (ona bude svítit nejspíš na obojím, což je v pořádku, to dělají odrušovací prvky v síťovém zdroji) a potom už jen zbývá uzemnit anténu.
Neuzemněná anténa je základní chyba, kterou při montáži dělají laici. V dnešní době DVBT receiverů docela drahá legrace, v létě nemusí přijít ani bouřka a tenhle přístoj odejde.
Hugo K.:
Je tím uzemněním antény myšleno uzemnění opláštění koaxiálního kabelu ?
U "sít" je systém izolovaný od zbytku namontovaného na klacek.
P.S. S anténama jsem pokusničil ještě za dob 300 ohm dvojlinky. Dnes se všechno jmenuje trochu jinak.
Jiří Schwarz:
Televizor (dnes některé NE), Set Top Boxy, satelitní přijímače, videorekordéry,... to všechno jsou přístroje, které buď mají nějaký "odrušovací prvek" nebo mají GND (kostra přístroje) spojen přes velký odpor, malý kondenzátorek,... s jedním pólem napájení.
A protože to jsou přístroje s ochranou ve třídě II a vykazují jistý dotykový proud. Citlivé osoby to mohou cítit jako brnění.
"Ruské" televize někdy do anténního vstupu pouštěli i více, než "dovolenou" maximální hodnotu 0,5mA
Pro váš klid bych doporučoval kontrolu STB i televizoru přístrojem pro revize spotřebičů.
Ale je docela možné, že to není závada, ale "vlastnost"
Citace: Václav IV. 19.04.2013, 07:15
...
Po 40 létech když už ne plnohodnotná revize, tak alespoň nějakou kontrolu by si rozvody zasloužily!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana