Jak změřit nebo zjistit proč nesvítí zářivka u akvária?
gebo82:
Koupil jsem si hotové akvárium s horním víkem ve kterém je zabudované světlo:
zářivková trubice, která po čase začala hodně blikat a pak zhasnula, vzal jsem ji teda, zašel do prodejny s elektrem a koupil trubici novou + k tomu jsem vzal i nový startér, namontoval trubici i startér do akvárka a stále nesvítí.
Poradíte mě prosím jak zjistit kde by mohla být chyba? Multimetr k vyzkoušení mám.
Jiří Schwarz:
Je to "klasika" s tlumivkou a startérem?
Pak je dobré vše odpojit od sítě(!), zkusit multimetrem v režimu pro měření Ohmů zda není přerušen přívodní kabel - kde se to ohýbá (láme) je největší pravděpodobnos t, nemělo by tam být více než nějaké desetinky Ohmů.. Stejně tak se dá zkusit tlumivka, ta nebude mít hodnotu blížící se nule, podle provedení desítky Ohmů by mohlo být OK. Vypínač je nebo není? V sepnutém stavu by měl mít odpor v desetinách ohmů.
A pak když je to akvárium, je provedení světla s "vyšší krytím"? (myslím IP, který proti vniknutí pevných látek a vody)
Pokud ne, což tak trochu předpokládám, vůbec by mě nepřekvapily "uhnilé" kontakty
František Neumann:
Pokud to začalo blikat tak by to mohl být špatný kontakt, skkus zakvrdlat trubicí v patkách, popř, máš správně zacvaklý starter?, nechci z tebe dělat blba ale nekdy to zacvakne upně špatně.
František Šohajda:
Vadná tlumivka (ať klasika nebo elektronika...) (dance)
Zdeněk Pikhart:
Vše co psali přede mnou a ještě,
pokud je trubice 18W a prodali vám startér 4-80W, nebo podobný, tak to nenastartuje. Prodejci to často neví, ale musíte mít startér pro 18W
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana