Jaký typ jisticího prvků a kabelu CYKY použít pro dílnu s příkonem 10kW?
Zuzana Šárošová:
Mám za úkol navrhnout rozvaděč pro dílnu, kde mám motory o zadaných výkonech 4kW, 5,5kW a 0,025kW (což je ventilátor).
Potřebuji poradit jakou hodnotu jistícího prvku mám použít pro jištění jednotlivých motorů a následně jaky typ kabelu CYKY tahat.
Jiří Schwarz:
Jištění motoru se musí přizpůsobit nejen výkonu motoru, ale také rozběhu, charakteristic e zátěže...:
- nesmí být příliš malé, aby to nevypadávalo při rozběhu
- nesmí být příliš velké, abychom minimalizovali přehřátí motoru a jeho poškození pokud se nerozběhne
Předpokládejme motory 4 a 5,5kW jako třífázové.
4kW při účiníku 0,8 je cca 5kVA, to je při 230/400V asi 7,2A, takže možná by vyhověl jistič C10/3, možná při rozběhu ne, možná by to podle druhu "stroje" chtělo tzv. motorový spouštěč nastavitelný někde v rozsahu do 12A a nastavit až po nasazení.
A kabel podle délky, jištění, impedance smyčky v místě připojení.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Zuzana Šárošová 28.03.2013, 16:27
Mám za úkol navrhnout rozvaděč pro dílnu, kde mám motory o zadaných výkonech 4kW, 5,5kW a 0,025kW (což je ventilátor).
Potřebuji poradit jakou hodnotu jistícího prvku mám použít pro jištění jednotlivých motorů a následně jaky typ kabelu CYKY tahat.
To je vaše pracovní náplň nebo školní cvičení? Pokud pracovní náplň je asi něco špatně.... Pokud je to školní cvičení, pravděpodobně jste k němu měli nějaký výklad. Zkuste tedy na řešení přijít a dát jej sem ke kontrole. Nebo zkuste položit dotaz nějak konkrétněji.
Jaroslav Hasala:
Nejjednoduší je použít tzv. "motorové spouštěče" a na nich nastavit proud odpovídající hodnotám uvedeným na štítcích motorů.
Pro přibližné určení odebíraného proudu u třífázových asynchroních motorů s kotvou nakrátko lze použít vztah
I (A) = 2 * výkon motru (kW).
U motoru 5,5 kW je možné, že bude určen pro rozběh Y/D.
Milan Hudec:
Nejlépe bude, když si to ten co vám to zadal spočítá sám,
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana