Jakub Drbohlav
|
|
« kdy: 27.03.2013, 15:54 » |
|
Kamarád si pronajal RD. Dům je poměrně nový, pan stavitel, byl, bohužel, velký domácí kutil. U domu je např. retenční nádrž na dešťovou vodu. Tato užitková voda se používá nejen např. na splachování, ale je i ohřívána v bojleru. Takže když si v koupelně/kuchyni pustíte studenou, je z veřejného vodovodu, když horkou, je to ohřátá dešťovka (vlažná je mix ). To jen k nastínění situace... mohl bych pokračovat Nyní k jádru pudla: Celej dům jede na elektriku (topení, klima, sporák, ...). Na střeše je FVE (cca 10kWp). Všechny svorky na jističích v rozvaděčích povolený, většinou 1 - 1,5 otočky. Zásuvky a vypínače docela OK. U jištiče C20/3f byly vodiče o svorky pouze opřené, na šrouby nikdo ani nesáhl (zátěž v provozu!). Některé 3f zásuvky/spotřebiče jsou jištěny 3mi 1f jističi (různě po RD jsou další rozvaděče). Celej rozvod na jeden chránič. Chránič nejde nahodit. Chránič překlemován 2,5mm2 vodiči, z toho má jeden oholenou izolaci. Výsledek je návštěva RT, posouzení stavu, návrh na rekonstrukci.. . Vdova (pronajímatelka) na infarkt (vždyť ten můj byl takovej šikovnej...). Rekonstrukci platí kamarád (nájemce) a umořuje v nájmu...
|
Obyčejnej elektrikář, §6, §7, §8, §10 se zaměřením na záložní zdroje a požárně bezpečnostní zařízení. OZO v požární ochraně dle zák. 133/1985Sb.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #2 kdy: 27.03.2013, 17:41 » |
|
Nooooo, to je opravdu průser a dost veliký.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
Jakub Drbohlav
|
|
« Odpověď #5 kdy: 27.03.2013, 19:33 » |
|
Vodu vyřešil instalatér 0,5m trubky a 3ma kolenama...
Akorát chudák vdova po "staviteli". Absolutně neměla tušení, co se na stavbě děje. Teď je poměrně v šoku... Ač to zní cynicky, mám takovej dojem, že pan "stavitel" umřel včas, páč jinak by ho asi zabila...
Jo, ještě jsem tam taky našel rozvaděč od podlahového topení. Do něj byla proražená díra a ze sousedící krabice pod zásuvkou protaženo cykylo 2x1,5mm2. Na tento "vývod" bylo přes čokoládu (vyrobena z jakési podivné bílé měkké hmoty) zapojeno zvonkové trafo. Čokoláda (asi aby se jen tak neklinkala v prostoru) přichycena izolačkou k přívodní Cu trubce od kotle.
Možná to pán stavěl z dobrého úmyslu, ale je to jeden velkej bastl...
|
Obyčejnej elektrikář, §6, §7, §8, §10 se zaměřením na záložní zdroje a požárně bezpečnostní zařízení. OZO v požární ochraně dle zák. 133/1985Sb.
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #6 kdy: 27.03.2013, 19:45 » |
|
Tak proč jsou baterie vybaveny zpětnými klapkami?
Baterii se zpětnou klapkou jsem ještě neviděl.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #10 kdy: 27.03.2013, 21:27 » |
|
No bude hůř... Jak jsem si teď prakticky ověřil, tak živnostňák na elektriku dostane opravdu každý bez ohledu na to, jestli má nebo nemá dostatečné kvalifikační předpoklady (konkrétně §5, vyučení elektro, 2roky praxe) - do teď jsem doufal, že je to nějaká fáma... Nějaké oprávnění už ŽÚ nezajímá, zákazníka taky ne, toho zajímá jen faktura a její výše (většinou). Ti mantáci si ani neuvědomují, že by něco takovýho měli mít..... No a jejich výkony pak odpovídají kvalifikaci... .
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít
|
|
« Odpověď #11 kdy: 27.03.2013, 21:50 » |
|
No bude hůř... Jak jsem si teď prakticky ověřil, tak živnostňák na elektriku dostane opravdu každý bez ohledu na to, jestli má nebo nemá dostatečné kvalifikační předpoklady (konkrétně §5, vyučení elektro, 2roky praxe) - do teď jsem doufal, že je to nějaká fáma... Nějaké oprávnění už ŽÚ nezajímá, zákazníka taky ne, toho zajímá jen faktura a její výše (většinou). Ti mantáci si ani neuvědomují, že by něco takovýho měli mít..... No a jejich výkony pak odpovídají kvalifikaci... .
Hlavně že máme TIČR, že? Trafiku pro dožití hrazenou ze státního rozpočtu. Toto je názorná ukázka, proč je tento orgán státního dozoru naprosto zbytečný.
|
|
|
|
Lukáš Malík
Neverifikovaný uživatel @5
Montáže a opravy elektro do 1000V, §8
|
|
« Odpověď #12 kdy: 27.03.2013, 21:59 » |
|
Taky mne čeká jedna taková chuťovka - předělání po amatérovi celé kuchyně, v krabici KO125 visí vše na jednom dovedeném přívodu 5x2,5mm z podružné rozvodnice - samo, že už je vyštukováno a kuchyň osazena Je jasné, že ten přívod pro kuchyň je jaksi "mimo" - je zde indukce, trouba, mikrovlna, lednice, pračka, myčka, zásuvky linka. Před půlrokem jsem byl s rozpočtem "drahý", teď se žádá pomoc.. Co si má pak jeden myslet
|
Domovní a bytové elektroinstala ce. Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT, specializace na STA stanice, TV a SAT rozvody bytových a rodinných domů TV a SAT technika - prodej, servis
|
|
|
Jakub Sedláček
|
|
« Odpověď #13 kdy: 27.03.2013, 22:14 » |
|
To: David Hruda OT: k těm bateriím, u nich je zpětná klapka zcela běžně. Slouží jako zabezpečení proti zpětnému nasátí vody. Toto řeší i ČSN EN 1717 K fotkám jsem přesvědčen, že těchto zapojení jsou tisíce a tisíce. A jestli se jich pár podaří zapojit a opravit správně tak i to je hodně. Lidi chtějí a budou šetřit, nejdříve se budou sami snažit zapojit, když zjistí, že to "funguje" tak to nechají být. Když ne, tak až potom volají odborníky s prosíkem.
|
"Neb člověk tvor zvířatům nadřazený jest, tedy tělem a duší oplývá, zoufalství propadnouti může"
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #14 kdy: 27.03.2013, 22:18 » |
|
1. Že TIČR schválí kde co je jedna věc 2. Jak má TIČR hlídat tyhle pochybné existence, které provádějí drobné instalace řekněmě do velikosti RD, stavební úřady nezajímá kdo to dělal, revizáky nezajímá kdo to dělal, při troše štěstí zkoumají jestli je instalace v pořádku. Pokud se na to nevztahuje ohlašovací povinnost, tak objektivně ani nemá TIČR šanci to uhlídat.... Na druhou stranu, by mohl po těchto existencích jít po porovnání databází TIČR o vydaných oprávněních, databází ŽÚ o vydaných ŽL a databázích FÚ o DPH a příjmech FO s tím souvisejících. Ale je toto v pravomoci TIČR nebo SUIP? Bohužel občas mám pocit, že situace začíná být neúnosná. Spousta elektrofirem, které si hrají na velkofirmy, ohání se ISO, druhým ISO, a jinejma papírama, klidně se bez jakéhokoliv oprávnění k provádění ...... pustí do práce v prostředí s nebezpečím výbuchu, ohlašovací povinnost co to je? Pak vznikají paskvily viz příloha. Vyfoceno dnes, v jednom objektu, který vznikal s podporou EU a co já vím koho.... Ve skutečnosti to byl jen kšeft pro developera a další kšeft pro dva zástupce developera, kteří už z firmy byli odejiti pro nějaké nesrovnalosti ve financích (nějaká malá domů bo co, škoda, že jsem to před dvěma roky nepochopil, když mě to nabízel mohla být zakázka ještě o něco zajímavější finančně ) PS: Toto není naše práce!! Jedná se o čidlo detekce hořlavých par v laboratořích na testování motorů. Bohužel jej nějak zapomněli pospojit pouzdro a čidlo házelo haluze no a protože to musí být krásný a po akustickým podkladu přece nebudou dodatečně tahat trubku se "zeleným", tak se to vytáhlo ze stínění takto.... Šak je to jenom v "zóně 1". No a ta vývodka samozřejmě není není pro dva vodiče....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #15 kdy: 27.03.2013, 22:26 » |
|
To: David Hruda OT: k těm bateriím, u nich je zpětná klapka zcela běžně. Slouží jako zabezpečení proti zpětnému nasátí vody. Toto řeší i ČSN EN 1717
Já netvrdím, že tam není, ale už jsem nemálo baterií pro domácí použití namontoval, a v žádné zpětná klapka nebyla (snad jen u pračkových ventilů, tam si nejsem jist). Nevím, jak bych třeba na chalupě vypouštěl vodu na zimu, kdyby tam takové klapky byly.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|