Může starý jistič nenadále přerušovat obvod?
František Šohajda:
Jám mám zase jiné poznatky...
Z revize jedné nemocnice..... ještě jističe z výroby ČKD...možná je kolegové starší znají....dodne s funguji,
trošku horší kontakt,ale v normě....podle personálu ještě při přetížení konvicí dokonce pohotově vyhodí... (dance)
(takové kostky cca 5x5 cm s vyhazovacím tlačítkem..)
Denodeně používané 365 dní/40 let celkem pod zátěží....mysl ím si že dnešní Kanlux a pod. už by byli po smrti... :'(
Lukáš Malík:
Citace: František Šohajda 21.03.2013, 20:47
Jám mám zase jiné poznatky...
Z revize jedné nemocnice..... ještě jističe z výroby ČKD...možná je kolegové starší znají....dodne s funguji,
trošku horší kontakt,ale v normě....podle personálu ještě při přetížení konvicí dokonce pohotově vyhodí... (dance)
(takové kostky cca 5x5 cm s vyhazovacím tlačítkem..)
Denodeně používané 365 dní/40 let celkem pod zátěží....mysl ím si že dnešní Kanlux a pod. už by byli po smrti... :'(
Myslíte tyhle?
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 21.03.2013, 20:47
Já mám zase jiné poznatky...
...ještě jističe z výroby ČKD...
...takové kostky cca 5x5 cm s vyhazovacím tlačítkem...
...40 let celkem pod zátěží...
To jsou jističe typu JD. Původně je snad skutečně vyráběly v ČKD, později v MEZu. Ty jsou staré možná i přes 60 let. Možná by se dalo zjistit stáří podle roku výstavby nebo nějaké velké rekonstrukce dané nemocnice. Začátek výroby byl již ve 40. létech a dělaly se až do poloviny let 60. Také znám místa, kde ještě stále fungují. Dokonce jsem z literatury zjistil, že se k nim dodávaly ND, aby je bylo možno opravovat!
Pak přišly IJV a ITV (černé s výstupkem indikujícím výpadek), ty jsou také stále na mnoha místech v provozu a ve většině případů také dobře slouží.
Nejnepovedeněj ší československý typ jističů byly IJ a IT (bílé, obdobné dnešním jističům na DIN lištu, jsou ale vyšší a většina z nich neměla mechanismus na upevnění na DIN - byť to na to bylo připravené- ale očka na přišroubování) vyráběné zhruba od r. 1984 do r. 1990. Ty, mám zkušenost, že zlobily již při montáži, tělo jističe bylo z měkkého plastu, takže stačil tah silnějšího vodiče, trochu nakroucená svorka při dotahování vodiče a jistič nešel nahodit. Ty se také nejčastěji vyměňují při opravách dodnes.
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 22.03.2013, 08:33
...
Nejnepovedeněj ší československý typ jističů byly IJ a IT (bílé, obdobné dnešním jističům na DIN lištu, jsou ale vyšší a většina z nich neměla mechanismus na upevnění na DIN - byť to na to bylo připravené- ale očka na přišroubování) vyráběné zhruba od r. 1984 do r. 1990. Ty, mám zkušenost, že zlobily již při montáži, tělo jističe bylo z měkkého plastu, takže stačil tah silnějšího vodiče, trochu nakroucená svorka při dotahování vodiče a jistič nešel nahodit. Ty se také nejčastěji vyměňují při opravách dodnes.
Mám podobnou zkušenost.
Je škoda, že k nim není nějaký "montážní mezikus", aby se při závadě jednoho dal jednoduše nahradit jističem nové řady, podobně jako jsou KT1 a KT3 pro jističe IJV(M) a ITV(M)
edit:
Kolego Václave, když jste asi o něco větší pamětník než já, nesetkal jste se s těmito jističi?
Už je to několik let zrušené, kdybych věděl, že to ruší, snažil bych se "zachránit" alespoň jeden...
Michal Lužný:
Citace: Václav Třetí 22.03.2013, 08:33
To byl opravdu paskvil na pomezí starých a modulových přístrojů.
Zrovna před týdnem jsem se s jednou řádkou IJéček loučil, bez smutku, samozřejmě. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana