Nebudou problémy se starými rozvody elektřiny v bytě?
Ivankost5:
Mám v pronajatém bytě staré rozvody elektřiny. Dráty v textilu, na některých místech ještě původní zásuvky z 40. let. Zjistil jsem, že rozvody jsou dvoužilové, ochranný kolík není zapojen. Žádné problémy zatím nejsou, ale chci se zeptat, jestli nemohou nastat nějaké komplikace a jestli to třeba neškodí některým spotřebičům, např. počítači. Chci si k němu pořídit UPS, bude fungovat správně?
Oldřich Morávek:
Ačkoli skušenosti říkají, že taková instalace bývá v lepším stavu, než novější instalace z padesátých až osmdesátých let, přesto je technicky i morálně zastaralá.
Několikanásobn ě překročila svou plánovanou životnost.
Problém budete mít s oteplením vodičů, izolačními stavy a rychlostí vypnutí při zkratu a přetížení.
Tedy s bezpečností všeobecně.
Ačkoli bude instalace zřejmě funkční, z hlediska bezpečnosti vám to nikdo nezaručí.
Jiří Kubík:
Jestli není ochranný kolík nikam zapojen, ani propojen s některou zdířkou, jedná se o nebezpečný stav a tyto zásuvky nepoužívejte.
Pozvěte si elktrikáře, který vám tuto závadu odstraní.
František Šohajda:
Jak píšete "opředenými v textilu" ještě funguje řada nemocnic a i na operčních sálech.... (dance)
Kolík jak. píší kolegové bude asi problém...??
Bezpečnost instalace se musí zkontrolovat, zejména měřením... ;)
Kamil Táborský:
Také jsem se několikrát setkal s tzv.drátama "hadrákama" a ve většině případů vůbec nebyl propojen kolík zásuvky.
Nevíte někdo proč se to nepřipojovalo? Jednalo se snad o lajdáctví elektrikářů aby měli práci rychleji hotovou?
Spotřebiče 1.třídy přece existovaly.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana