Lze provést kvalitní spoj AL+CU pod omítku?

<< < (5/7) > >>

Viktor Klemon:
Alternatívne riešenie - vyhrabať zo zásob 2 m AL káblu,
a spoj previesť lisovaním a zataviť zmršťovačkou - samozrejme s lepidlom.

Jiří Schwarz:
Citace: Viktor Klemon  12.03.2013, 19:54

....

Spoj na vodičích Al malého průřezu není moc dobré řešení, do toho bych se nehrnul ani bych to nikomu nechtěl radit.

Pavel Horský:
Citace: Viktor Klemon  12.03.2013, 19:54

a spoj previesť lisovaním a zataviť zmršťovačkou - samozrejme s lepidlom.

Tomu se pokud možno vyhnout. Spojování malých průřezů vodičů AL touto metodou není opravdu šťastné řešení.

Martin Kurka:
Re: Lze provést kvalitní spoj AL+CU pod omítku?
Lze - jedna firma u nás už umí svařovat hliník a měď a to dokonce vzduchotěsně. Ale cena spoje by byla zatím nepoměrná jiným řešením - i natažení nového kabelu s vysekáním a novým obkladem.
Pájení spoje v hliníkové nebo měděné trubičce zinkovou pájkou Castolin pro elektro spoje hliník-měď nelze doporučit, protože při doizolovávání se se spojem mechanicky hýbe (a že toho doizolovávání by bylo dost, pájí se redukčním plamenem přes 400°C). A metoda zalévané nebo stříkané kabelové spojky malých průřezů není. Takže toto pájení je vhodné pouze pro chladiče ap.
Pro ekonomická řešení a studenou montáž existují vysokotlaké lisovací trubkové bimetalové spojky Al-Cu(poměrně drahé),  ale až pro vyšší průřezy, kdy je provozní lisování Al i Cu velkými lisovacími tlaky už spolehlivé. Tuším od 6mm2.

Ono spojit ve zdi lisováním i dva Cu kabely obvyklých malých průřezů 1,5-2,5 mm2  nejde momentálně spolehlivě udělat. Mnohými elektrikáři uváděné lisovací spojky (izolované, nebo holé trubičkové plechové) jsou určeny pro slaněné vodiče a ne vodiče plné. Na plné vodiče se musí úplně jinou lisovací technikou s vysokými lisovacími tlaky a tím musí být i lisovací spojky silnostěnné. A ty v malých průřezech pokud je mi známo nejsou, stejně jako pro ně určené vysokotlaké lisovací kleště. Takže na Cu-Cu spoj  1,5-2,5 mm2 zbývají speciální šroubovací spojky pro spojky kabelových souborů.

Chybné použití lisovacích trubiček pro slaněné vodiče na plné vodiče  je práce typu Franto podrž to, já nám jdu zatím vyzvednout výplatu...

Jaroslav Hasala:
Před nějakým časem jsem při rekonstrukci jedné elektroinstala ce narazil na motaný spoj 2,5 Al - 2,5 Cu.
Zaujalo mě to kromě jiné i proto, že to docela hezky vypadalo :)
Každopádně, šlo o hodně zatížený okruh - v podstatě na tento okruh běžela celá kuchyň (plynový sporák s el. troubou, myčka, mikrovlnka, konvice ...).
Spoj nejevil žádné známky poškození.
Pro vznik galvanického článku je nutná vlhkost, zde byl spoj v suchu.

Setkal jsem se i se spoji s obyčejnými svorkami WAGO (i bez kontaktní pasty),  vypadaly také docela dobře, bez viditelného poškození.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana