|
Jiří Špelec
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #1 kdy: 05.06.2005, 22:23 » |
|
Doma si můžete použit co chcete. Už vidím, jak zde budou někteří řvát, ale když použijete Schuko v celém domě uvede se tato změna v revizní zprávě a vše je OK. Tady se již o tom hodně psalo, ale vždy v souvislosti s nějakým dodatečným zařízením. V celém objektu to u nás není žádná ojedinělost.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
|
« Odpověď #2 kdy: 06.06.2005, 03:57 » |
|
Nevím co vás nutí k použítí systému SCHUKO, ale to je vaše věc. Systém SCHUKO se používá např. v Německu a v Rakousku. Např. ve Francii, v Polsku a v Belgii se používá stejný systém jako u nás. Všechny novější spotřebiče mají univerzální vidlice, které se dají použít do našich zásuvek i do zásuvek SCHUKO. Zásuvky SCHUKO se v ČR oficiálně nesmějí používat. Problémy můžete mít při revizi, většině RT to bude asi vadit.
|
|
|
|
|
|
Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu
|
|
« Odpověď #4 kdy: 12.07.2022, 08:02 » |
|
Q: Může být rozvaděč osazený Schuko zásuvkou při revizi problém? Q: Může být rozvaděč osazený Schuko zásuvkou při revizi problém? Pokud se v provoze objeví rozvaděč EU pouze s odlišnou konstrukcí jednofázových zásuvek (Schuko), mohlo by české normativní doporučení být problémem při provozu takového zařízení? Jaké by bylo tvé rozhodnutí? pokud bys revizi psal ty? Související ... ... elektrovinka k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Q: Může být rozvaděč osazený Schuko zásuvkou při revizi problém?
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #6 kdy: 12.07.2022, 21:17 » |
|
Zásuvky SCHUKO jsou sice v EU běžné, ale jenom v některých zemích. Zrovna tak zásuvky s kolíkem, u nás v normě ČSN uvedené jako vzor "B", jsou běžné zase jenom někde. Otázka na pana Ing.Dvořáčka se v tomto případě nepovedla, protože se týká zásuvky SCHUKO, která je součástí výrobku, což se netýká původního dotazu pana Jiřího Švarce. U nás v ČR v elektrických instalacích zásuvky SCHUKO používat nelze, neodpovídají požadavku uvedeném ve vyhlášce 268/2009 §34 odst. (7).
Takže v Praze se používat mohou. Takový kvízíček za jednoho bludištáka.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #8 kdy: 12.07.2022, 21:38 » |
|
Velvyslanectví a ambasády.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #10 kdy: 12.07.2022, 23:29 » |
|
pro mého "skorojmenovce": pokud budete chtít použít u nás běžně dostupnou vidlici s vyšším krytím (IP44), tak je problém ji narvat do Schuko zásuvky aniž by se něco poškodilo Výrobci nabízejí tolik variant a designů zásuvek, že se do každého prostředí dá vybrat vhodné provedení a není nutné hledat skulinku v "pravidlech" pro montáž něčeho nestandardního A pokud někdo tvrdí že u Schuko je jedno kde je N a kde L, narazil jsem na zajímavost - měnil jsem panelovou zásuvku Schuko za "naši" a na té Schuko jsem objevil písmena L a N, takže asi i tam existuje něco jako "štábní kultura"
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #11 kdy: 13.07.2022, 06:41 » |
|
U nás nemá schuko co dělat. Když jsme nakousli součást výrobků. Ve škodovce musela firma vyměnit všechny schuko zásuvky na nové lince, jinak to údržba nepřevzala. A že jich tam bylo. Odhadem cca 200 a v průmyslovém provedení.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #15 kdy: 13.07.2022, 19:18 » |
|
Tak to ve Škodovce podepsali kontrakt na linku, aniž by věděli, co tam bude namontováno? Pokud ve výrobním závodě neměli specifikace, tak to navrhli se Schuko zásuvkami.
Problém dodavatele, že si nepřečetl řádně všechny podklady a požadavky. Krom klasických požadavků na provedení dle platných norem, ještě jejich vnitřní směrnice a předpisy, které navíc některé požadavky zpřísňují. Velmi se dbá na jednotnost a bezpečnost provedení. Snižuje to rizika, potřebu náhradních dílů, tím pádem prostoje a tak dále. Celkem logické požadavky od údržby. Před provedením revize jsem si to musel řádně nastudovat také a pak jsem to raději ještě postupně konzultoval s člověkem uvnitř. Ušetřilo mi to spoustu starostí. Vlastně poprvé jsem měl pocit že moje revize je k něčemu, protože byla důkladně pročtená a jednou vrácená k opravě, s chybou v edici normy. Za mne správný přístup při přejímce nové výrobní linky.
|
|
|
|
|
|