Co nejčastěji odejde na elektrických spotřebičích vlivem přepětí?
Václav Třetí:
Citace: Jan Kelbich 13.02.2013, 22:59
No, čistě ze zvědavosti : když občas někde vidím křížení venkovních holých vedení nn a vn, také mě napadá, co by se stalo, kdyby lano vn spadlo na vedení nn. Jednou jsem dokonce na takovém křížení viděl nad nn vedením ještě jedno uzemněné lano.
U vrchních vedení z holých vodičů se to běžně dělalo, uzemněná lana bývala dvě na samostatném širším nosníku umístěném nad vodiči nn tak, aby bylo zabráněno dotyku padajícího vodiče vn s vodiči nn v horizontálním i vertikálním směru. Na obou koncových sloupech bylo provedeno uzemnění lan.
Jinak, co se týká špatného připojení domovní přípojky, tak co vím, energetici při výměně elektroměru rádi "kašlou" na sled fází - prostě spotřebiteli, poraď si sám.
Nevím v jaké distribuční oblasti se nacházíte, ale PRE i ČEZ, vyžadují správné pořadí fází a označení přívodů na montážním místě pro elměr, PRE vyžaduje označení jednotlivých vodičů i v tom případě, že jsou mechanicky uspořádány tak, že je nelze prohodit (průvleky jednotlivými otvory panelu ve správném pořadí). Tyto požadavky jsou stejné při rekonstrukci i v případě nové přípojky. Takže problém může vzniknout pouze u velmi starých ER při výměně elměru k cechování, kde z jedné velké díry trčí ven všechny černé (nejlépe ještě hadrové) vodiče. To bych ale viděl jako chybu majitele nemovitosti, nikoliv techniků, já být jimi, tak v některých případech starý elměr odnesu a nový už nenamontuji. Jedině to by byla cesta, jak donutit odběratele k výměně nebo alespoň předrátování ER po 60 a více létech. Gumonové a dubové elektroměrné desky jsou už přeci jen trochu přežité.
Jo, myslím, že je zde na fóru také diskuse k případu, kdy zlodějíčci vlezli do trafostanice, aby se tam podívali po nějakém materiálu, při své "činnosti" "přepojili vývod nn na jinou svorku" - vn (teda docela borci, že to zvládli téměř be vybavení) a síť nn byla nějakou dobu spojena s vn linkou, no řada spotřebičů to pochopilně nevydržela. Prý bylo dost štěstí, že zrovna nikdo s žádným spotřebičem nemanipuloval.
No nevím jak by to bez vybavení udělali, leda by si vypnuli primár trafa, nebo se jim to snad povedlo s kombinačkami s izolací na 1000V ? Nehledě na to, jak by asi dopadly kabely a elektroinstala ční prvky nn.
Lukáš Malík:
Citace: Václav Třetí 14.02.2013, 07:16
To bych ale viděl jako chybu majitele nemovitosti, nikoliv techniků, já být jimi, tak v některých případech starý elměr odnesu a nový už nenamontuji. Jedině to by byla cesta, jak donutit odběratele k výměně nebo alespoň předrátování ER po 60 a více létech. Gumonové a dubové elektroměrné desky jsou už přeci jen trochu přežité.
Přesně tak. Zrovna tu řeším něco podobného, SVJčko nechce ani slyšet o rekonstrukci a já mám zrovinka jednomu majiteli připojit nový kablový přívod do bytu ze společného ER. Už teď se děsím toho, jakmile to jednou rozplombuju, co zase všechno budu muset opravit (zle) (zle)
Jan Kelbich:
No nevím jak by to bez vybavení udělali, leda by si vypnuli primár trafa, nebo se jim to snad povedlo s kombinačkami s izolací na 1000V ? Nehledě na to, jak by asi dopadly kabely a elektroinstala ční prvky nn.
Krátká diskuse k tomu případu je tady :
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,7187.0.html
Jan Kelbich:
Nevím v jaké distribuční oblasti se nacházíte, ale PRE i ČEZ, vyžadují správné pořadí fází a označení přívodů na montážním místě pro elměr, ...
Před elektroměrem zřejmě ano, ale za elektroměrem už jim je to jedno. Už jsem se s tim setkal i v rodině, že po výměně elm. byl v bytové instalaci sled fází opačný.
Radek Katolický:
No, čistě ze zvědavosti : když občas někde vidím křížení venkovních holých vedení nn a vn, také mě napadá, co by se stalo, kdyby lano vn spadlo na vedení nn. Jednou jsem dokonce na takovém křížení viděl nad nn vedením ještě jedno uzemněné lano.
I když je toto je extrém: na jednom videu z ameriky, je vidět co takové "přepětí" dokáže, hledejte na youtube s názvem "34 to 13kv Flash Incident" nebo také "Harford County Power Surge (part 1) - zde nejzajimavější čas 1"40 .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana