Musim u starého hromosvodu zachovat cu lano?
ditr:
Delam novou strechu na starem dome,
bavil jsem se s reviznim.techn ikem ohledne hromosvodu.
hromosvod budu opravovat bohuzel .....
zemni odpor je 60ohmu a je to takhlenc
v zemi je deska nebo tyč od ní je pozink ten jde do ochrané trubky
za ní je to spojené nějakou starou univerzální svorkou s měděným lanem
a to jde nahoru
chtěl jsem to lano dát pryč a místo něj dát hliník
vyjet nahoru tam udělat spoj a propojit jím oba jímače
tedka jde oto jestli musí při opravě být zachováno to staré měděné lano
Pavel Horský:
Bavil jste se s revizním technikem. No tak copak vám řekl?
Jan Hájek:
Tak jak to popisujete, tak už žádný hromosvod v podstatě nemáte. Rozhodně doporučuji vše realizovat nově a pořádně, tedy pokud se nejedná o skanzen.
PS: Soudě podle Vašeho písemného projevu, se do toho raději nepouštějte sám, ochrana před bleskem je VTZ a je potřeba být maximálně pečlivý.
Jan Alin:
Zkuste si tam pozvat někoho, kdo hromosvodařině trochu rozumí, určitě najdete řešení, které bude alespoň trochu funkční. V tomto provedení výměnou Cu lana za cokoli jiného získáte jen dobrý pocit že jste něco udělal. Na kvalifikovaněj ší odpověď je třeba podstatně víc informací.
Oldřich Morávek:
V první řadě je třeba si uvědomit, že ochrana před bleskem není jen "kus železa" na střeše, ale že se jedná o komplexní soubor opatření a nedělá se na jeden, nebo dva roky, ale s výhledem minimálně na několik desetiletí.
Co se týče Cu lana na střeše, obecně ho zachovat lze, ale!! Je třeba si uvědomit, jak to bude vypadat, v jakém stavu lano je a kolik práce to bude stát, aby zas na střeše bylo řádně uložené a funkční.
Pochybuju, že máte funkční Cu svorky a soustavu svodů odpovídající dnešním předpisům. Musel byste stejně doplnit nový materiál a kombinovat ho s tím starým zeleným lanem. To už nikdo pořádně neočistí a já osobně bych na to svorku nepřidělal.
Dojdete určitě k závěru, že nová soustava na střeše bude levnější a hezčí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana