Jak široký má být kabelový výkop?
Oldřich Morávek:
Chápal bych to stejně.
Pokud nikdo neleze do výkopu (což teoreticky nemusí), pak stačí taková šíře výkopu, abych ho byl schopný do výkopu položit + pískový obsyp i po stranách.
Pokud do něj musí vstoupit dělník, pak asi platí oněch 80cm.
Jinak ve svých brigádnických dobách jsem u instalatérů kopal i rozpadlý odpad a hlína mě zavalila do půl stehen.
Už nikdy víc. je to dost slušný tlak na poškození tkáně během pár minut a sám bych se od tamtud nedostal.
Radim Strycharski:
Řekl bych, že hlavním záměrem je trošku prodražit výkop.
Milan Hudec:
Pouze bych připoměl tlak vybagrované zeminy, což je v naprosté většině případů ona rozbuška
Ján Garaj:
Citace: Josef Dolejšek 07.02.2013, 14:20
Sice to není přímo elektrikářský dotaz, ale s kladením kabelů do země se jistě setkáváte.
Pro jednotlivý kabel nn, který má být dle normy uložen v hloubce 70 cm, jsem předepsal výkop š = 35 cm, h = 80 cm (tento rozměr je ostatně jednou z položek ceníku v rozpočtových programech). Pracovník investora, který kontroloval soulad projektové dokumentace se zákony, vyhláškami a normami, mi projekt vrátil s tím, že výkop má být široký 80 cm.
Je to riadna hlúposť, ale urobte mu čo mu na očiach uvidíte aj trikrát. Náš zákazník, náš pán. len sa ho opýtajte, či to myslí vážne a či vám to zaplatí. O cenníkoch sa mi dvaja predsa nebudeme baviť určite ich poznáte a asi aj lepšie ako ja ale pre ostatných uvediem, že poznáme aj výkop 35/90, dokonca aj 35/120 čo už je veľmi zlý výkop pre práce ale aj taký sme mali na stavbe a robili sme to. Trubku HDPE s OK sme do takého výkopu hádzali na Opavsku s najväčším odporom a preklínali sme od projektanta po investora každého. O pažení hovoria bezpečnostné predpisy asi nasledovne. Paží sa každý výkop jama alebo rýha hlbší,ako 140 cm od povrchu priľahlého terénu. Stačilo, alebo treba ešte niečo? Zas mám dva mínus?
Milan Hudec:
Co máte pořád s těmi minusy? píšete už snad dost dlouho, abyste pochopil, že děti nenosí čáp, ale hodně jich přinese anonymní soused
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana