Jak široký má být kabelový výkop?
Josef Dolejšek:
Sice to není přímo elektrikářský dotaz, ale s kladením kabelů do země se jistě setkáváte.
Pro jednotlivý kabel nn, který má být dle normy uložen v hloubce 70 cm, jsem předepsal výkop š = 35 cm, h = 80 cm (tento rozměr je ostatně jednou z položek ceníku v rozpočtových programech). Pracovník investora, který kontroloval soulad projektové dokumentace se zákony, vyhláškami a normami, mi projekt vrátil s tím, že výkop má být široký 80 cm. Opírá se přitom o nařízení vlády č. 591/2006 Sb., o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích (NV 591/2006). V příloze 3 tohoto nařízení se v části V., odstavec 5 píše :
"Nejmenší světlá šířka výkopů se svislými stěnami, do kterých vstupují fyzické osoby, činí 0,8 m. Rozměry výkopů musí být voleny tak, aby umožňovaly bezpečné provedení všech návazných montážních prací ...".
Což o to, já mohu opravit výkres a přepočítat rozpočet - nakonec ten výkop bude platit investor. Ptám se, zda jste se setkali už s něčím takovým?
Absurdita tohoto požadavku vynikne, když si uvědomíme, že hloubka uložení kabelu může být dle norem někde jen 35 cm. Pak se bude muset dělat výkop pro jeden kabel také široký 80 cm? Ovšem faktem je, že v NV 951/2006 se o hloubce výkopu nic nepraví.
Jiří Schwarz:
Tak trochu jste si popisem problém i odpověděl.
Pokud se pouze pomocí nějaké mechanizace na dno výkopu spustí kabel, zasype pískem a pak zeminou, nevidím problém se šířkou 35cm.
Jakmile tam bude třeba cokoliv dělat "ručně" a budou tam muset pracovníci vstupovat do výkopu, je třeba respektovat uvedený požadavek z vládního nařízení a ještě je třeba dát pozor na to, kdy se musí stěny výkopu zapažit, zajistit proti sesunutí, když do výkopu sestoupí člověk...
Pavel Horský:
No tak teď jsem z toho opravdu "volaaký zmetěný".
Výkop šíře 35cm o hloubce 80cm......tak s rameny se tam nevejdu, abych si kleknul a ono mě to zavalilo v kleče, když budu stát a zavalí mě to do 80cm, tak budu v hlíně tak po rozkrok a to by se muselo zavalit opravdu do roviny, což je nesmysl.
Myslím, že by se měl používat hlavně mozek, bo ten neslouží jen jako výplň dutiny lebeční, aby při sebemenším zvuku nevznikala ozvěna.
Běžný postup......na veze se 10cm písku, to se rozhrne lopatou, na to se položí kabel např. v Koruflexce, na něj opět 10cm písku, pak 20cm hlíny, folie a zase hlína......kdy ž na to přijde, nemusím do výkopu vůbec vstoupit.
U hlubších výkopů je to jasné, tam lezou jen cvoci.
Jakub Sedláček:
Jestli to chápu dobře tak odstavec 4,5 se vztahují na strojem vyhloubené výkopy a odstavec 2 a asi i 3 k výkopům kopaných ručně hordou dělníků... Záleží tedy na tom jaký postup se použije nebo je to jinak?
Rozmahel Vladimír:
Celý odstavec je dle mého soudu s nadpisem zabezpečení výkopů. Je tam zmíněno pažení nad 130 cm, atd... Tam bych vyžadoval i tu šířku výkopu. Jinak by se musel proti sesypání podle stejné logiky pažit i výkop hl.80cm.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana