Mám po dokončení SOUE školy i vyhlášku 50?

<< < (5/6) > >>

Rozmahel Vladimír:
§ 5 říká   Pracovníci znalí
§ 6 říká   Pracovníci pro samostatnou činnost

Tzn. §5 vždy s někým zkušebnějším nebo sám práce bez napětí.

Ve škole jsou žáci proškolení z bezpečnostních předpisů, z vyhl.50 mohou mít max.§4.

Smysl toho zaškolení je znalost místních podmínek daného pracoviště, atd...
Pokud se tady mluví o extremu, pak je to vydávání paragrafů z vyhl.50 dodavatelsky bez zapracování konkrétních MPBP, detailních znalostí provozů, atd... ,je to zažitá praxe.
Celá vyhl. 50 je přežitá. Obecně je nesplnění nějakého ustanovení nějaké vyhlášky bráno jako právní nekázeň s možným finančním postihem. Už vidím ROH, nebo např. Bohemia Energy, coby subjekt se kterým mám uzavřenu sdruženou smlouvu o odběru, jak jsou zváni na zkoušky.   :)

František Janeček:
Citace: František Šohajda  06.02.2013, 12:19

Pokud znám provádění praxe na školách, tak během jejich praxe jsou "jen" pod dozorem vedoucího, mistra a pod....jinak celý den dělají sami......nevi dím důvod od školy, jim napsat praxi a nechat je "udělat" § 5 Vyhl.50!
I když jak zde zaznělo, škola se do praxe nezapočítává.. ...?
Nevím kdo si veme kluka, aby se jen díval a podával ! Tj. bez § alespoň 5 !
To je jen takové zamyšlení ? ;) ;D

1)Nejdřív by to asi chtělo se podívat do již zde mnohokrát citované vyhlášky, kolik je potřeba praxe na §5 a jaké se na to dělají zkoušky.Požada vek na praxi není a provádí se proškolení.
2)Vy jste nikdy nezačínali s nějakým "dědkem" kterému bylo možná míň než 40let?To, co se ti kluci od vás, mají-li zájem naučí, je mnohem důležitější než to že práce třeba trvá o chvilku déle.Vím, že každý na to nemá nervy ale je to, co po vás zůstane na delší dobu než právě ta zhotovená instalace a nebo namontované zařízení.Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že má-li ten kluk zájem o řemeslo, nedá ani moc práce ho ohlídat.Jinak tedy předpokladem je ukončené vzdělání a proškolení na §5.A to mu můžete udělat sami.Tak nevím, co se tu řeší.

Jaroslav Bobek:
Pokud by chtěl pracovat na ŽL, tak nepotřebuje kromě vzdělání v oboru nic. Tam po vás nikdo 50 nepožaduje. Stačí výučňák nebo matura v oboru elektro a v momentě dostanete živnost co zde máme asi všichni (Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů elektronických a telekomunikačn ích zařízení) a v klidu může jít na montáž nebo servis. Nikdo to nebude řešit. Ale je samozřejmě lepší mít svého revizáka co práci zkontroluje.

Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Bobek  06.02.2013, 13:58

Pokud by chtěl pracovat na ŽL, tak nepotřebuje kromě vzdělání v oboru nic. Tam po vás nikdo 50 nepožaduje. ....

Tak odvážný bych nebyl, abych tohle zkoušel někomu radit!!
Takový přístup rozhodně nedoporučuji zkoušet!!

Jaroslav Bobek:
Citace: Jiří Schwarz  06.02.2013, 14:07

Tak odvážný bych nebyl, abych tohle zkoušel někomu radit!!
Takový přístup rozhodně nedoporučuji zkoušet!!

Pane Schwarz, nevěřil byste, kolik v okolí takových lítá. Kde ti kluci mají sehnat praxi? A proto jsem také napsal, že je lepší mít svého revizáka co po mě práci zkontroluje. Taky jsem tak začínal, nic jiného nezbylo. Moje první akce byla novostavba pro dvě patra, dělal jsem to ze spolužákem a nikde problém nebyl. Akorát hromosvod udělal známý RT, který také naší instalaci schválil. A bylo toho daleko víc (Bytové jádra, rekonstrukce apod.) Ono i záleží jestli se člověk jen vyučil nebo se elektru věnoval od mala třeba jako já. Ač jsem silnoproudař, tak jsem skončil u Telekomunikací od STA až po Kamerové systémy, což mě přirostlo více k srdci. Ale každý to bere jinak 8)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana