Kde konkrétně může být vliv BC3?

<< < (2/8) > >>

Ludvík Kubík:
lešení

Kamil Novák:
Citace: Oldřich Morávek  01.02.2013, 07:32

Zkusím navrhnout
průmyslové kuchyně, potravinářské linky
Spousta nerezu okolo a mokro pod nohama?

To je přesně ten případ, proč jsem zadal dotaz.
Byl jsem v kuchyni jednoho nového hotelu a tam je určen vliv BC3 (a žádný jiný !).
A to se mi právě nezdá.
Prostor s vodivým, uzemněným okolím (dle mého názoru) nevznikne prostě tak, že se v klasické zděné místnosti vše pospojí (spotřebiče, nerezové stoly a police).

David Hruda:
S BC3 bych asi v kuchyni souhlasil, ale určitě v kombinaci s dalšími (AD2-3, BB2).

Maroš Klein:
Názor elektrikára je len jedným poradným hlasom v komisii.
Napr. v takej kuchyni je dôležitý aj názor kuchárky a jej povinnosti v zmysle prevádzkového predpisu a návodu výrobcu na používanie. Na nerezovom kotli sa nesedí ani sa oň neopiera, občas premieša, občas otvorí, zapína vypína umelohmotným ovládačom, údržba a čistenie povolené len vo vypnutom stave s vypínačom mimo kotla. 
Tu mi skôr sedí BC2, BC3 si viem predstaviť napr. pri obsluhe sústruhu. Počet dotykov oproti kuchárke bude neporovnateľný, na BC4 to však stačiť nebude. Takže aj to čo si o tom myslí a navrhuje elektrikár je len podklad pre celkové zhodnotenie za ktoré je zodpovedný predseda komisie. Samozrejme s výnimkou v štádiu tvorby projektu, kde za určenie prostredia zodpovedá projektant so všetkými dôsledkami na spôsob budúcej prevádzky.
Rozmanitosť profesií ktoré sa majú vyjadriť k jednotlivým vplyvom je tak široká, že niekedy pochybujem o oprávnenosti zaradenia 5-51 medzi elektrotechnic ké normy.
Podobne by šlo rozobrať aj "neverendingsto ry" AD...
V našej 508-ke znamená BC3-4 (AD3-8,BE2,BE3,AF4,P0,P1,P2) zaradenie do VTZ s vysokou mierou ohrozenia a z toho následné dôsledky (úradná skúška, osvedčenie PD a pod.)
Tu si každý rozmyslí či zaradí kuchyňu z hľadiska miery ohrozenia medzi elektrárne nad 3MW, výbušné, horľavé, zdravotnícke a iné prostredia, viď vyhláška.

Oldřich Morávek:
Právě na ty kuchyně jsem se v dobách čerstvé platnosti vyhlášky 73/2010 sb. ptal i pana Vomáčky z OIP z ohledem na ohlašovací povinnost.
Tak nějak jsme nedošli k jednoznačnému závěru.

Když si vezmu, že tam kmitá parta zpocených kuchařů, v jednom kuse se drží něčeho vodivého a ještě mají často mokré ruce, pak jsou skoro pořád na potenciálu země. Jakékoli poškození izolace např. přívodu k tyčovému mixéru může mít fatální následky.

Je divné, že tam není určené nic jiného.

Jsem pomalý.
Dnes je v kuchyních vše v nerezi. Tedy každý dotyk stolu je kontakt se zemí. Těžko obhájit stůl, jako malý povrch a skoro vždy na něm stojí nějaká mikrovlnka, salamandr, rychlovarka, nebo něco podobného. Stoly se navzájem dotýkají, takže zatím ve všech kuchyních, které jsem viděl, bylo vše pospojeno se vším.
Proto si myslím, že se jedná o častý kontakt s potenciálem země.
Pravdou však je, že rozhodující je protokol o VV určený multidisciplin ární komisí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana