V jaké vzdálenosti od kohoutku bez umyvadla mohu umístit zásuvky?

<< < (3/4) > >>

zerotest:
To:Petrpavlicek1  Posláno: Dnes v 13:08
Tak ještě jednou: napište k čemu se bude používat zásuvka a přívod vody. Přece musíte vědět, proč tam ty přívody děláte, nebo ne? Například: na vodu a zásuvku připojím tlakové čistící zařízení a čistění bude probíhat vždy venku. Nebo voda bude sloužit k plnění konve pro zalívání a tím pádem hrozí postříkání i polití a zásuvku mám pro rádio nebo auto nabíječku… Vyčerpávajícím způsobem si určete co všechno (i do budoucnosti) budete napájet jak vodou a jakým způsobem, tak i elektřinou.
To:Jiří Schwarz  Posláno: Dnes v 14:08
Kromě ČSN 33 2130, ed.2 ještě třeba ČSN 33 2180 čl. 1.2 nebo soubor ČSN 33 2000, ale když neví k čemu a jak to bude používat, tak je to těžko.
To:Milan Illek  Posláno: Dnes v 13:42
Každá šňůra je po připojení přitahována silou desetinásobku své hmotnosti svisle k zemi. Nebo ne?

IM:
Citace: zerotest  30.01.2013, 15:18

To:Milan Illek  Posláno: Dnes v 13:42
Každá šňůra je po připojení přitahována silou desetinásobku své hmotnosti svisle k zemi. Nebo ne?

Přitahováno k zemi je vše a přesto není všechno svislé, ani šňůry ze zásuvky.  :D

Petr Pavlíček 1:
Citace: zerotest  30.01.2013, 15:18

To:Petrpavlicek1  Posláno: Dnes v 13:08
Tak ještě jednou: napište k čemu se bude používat zásuvka a přívod vody. Přece musíte vědět, proč tam ty přívody děláte, nebo ne? Například: na vodu a zásuvku připojím tlakové čistící zařízení a čistění bude probíhat vždy venku. Nebo voda bude sloužit k plnění konve pro zalívání a tím pádem hrozí postříkání i polití a zásuvku mám pro rádio nebo auto nabíječku… Vyčerpávajícím způsobem si určete co všechno (i do budoucnosti) budete napájet jak vodou a jakým způsobem, tak i elektřinou.

No inu dobrá: zásuvkovypínač ové hnízdo bude obsahovat jednu zásuvku, pro příležitostné použití třeba již zmiňované wapky, vypínač na světla venkovní, vypínač na světlo garážové, vypínač na vrata a jedna rezerva. Vše za FI chráničem krom vrat, ale od vrat tam bude pouze pezpotenciálov ý kontakt.
Vodu jsem tam ani v plánech neměl, ale vodař z vlastní iniciativy udělal vývody stud. a tep. vody, že se to může do budoucna hodit, takže využití minimální, možná akorát na tu wapku venku.
Snad to takto stačí.

Citace: Jiří Schwarz  30.01.2013, 14:08

Jestliže tu padlo něco o "normách",  jaké normy jste uvažovali?
Já znám "umývací prostor" z normu ČSN 33 2130, ed.2, ale v bodu 1 je v Rozsahu normy napsáno, že platí pro bytovou a občanskou výstavbu...
Já si podle zadání dotazu nejsem jist, zda nebo v jakém rozsahu tuto normu aplikovat na daný konkrétní případ...

Jde o garáž, která je součástí rod. dom.

Jozef BABJAK:
V zásade žiadne normatívne nariadenie neodporuje umiestneniu podľa obrázku. Ak sa vám jedná o to, či nebudú problémy s revíziou, dohodnite sa vopred s RT. Ale keďže norma priamo tento prípad nerieši, niet čo napísať do závad, že áno? Ak sa vám jedná o bezpečnosť, použite sedliacky rozum: Elektriku čo najdalej od vody. Fakt ju potrebujete priamo nad kohútikmi? Keď už v blízkosti tých kohútikov, tak radšej dva dvojrámiky, jeden zlava, druhý sprava,  aby prípadný pohyblivý prívod či predlžovák nemuseli ísť popod či ponad kohútiky. Pravdepodobne sa tam môže čosi oplachovať, voda bude špliechať, zásuvky v krytí aspoň IP44 možno rozhodne odporučiť.

zerotest:
to:Petrpavlicek1  Posláno: Dnes v 07:25
z toho vyplývá, že umístění z nákresu je možné a zásuvku by bylo vhodné umístit dále od osy kohoutků, aby případně šňůra nepřekážela při ovládání kohoutků i přes nesouhlas kolegy Illka. Pro revizi se pak dají všeobecně použít normy, které jsem již uvedl. Určitě umístění hned vedle kohoutků nebo pod nimi by bylo asi špatně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana