Zvýší se spotřeba na elektroměru vyndáním odrušovacího kondenzátoru na tepovači?
STANDA.SMOLIK:
Zvýší se mi spotřeba na elektroměru,pokud mi vybouchnul kondenzátor (zřejmě odrušovací) na tepovači po jeho odpojení?
Kondenzátor byl v plastovém válci,ale tento válec byl už zřejmě delší dobu prasklý a pravděpodobně se do něho dostala vlhkost a došlo ke zkratu a následnému vyhození jističe. Proto jsem viditelně špatnou součástku odpojil a tepovač běží.
Chtěl bych se tímto zeptat,určitě teď škodím sobě i sousedům v rušení sítě a kondenzátor stejně musím objednat,o kolik procent se zvýší spotřeba na elektroměru,nebo se nezvýší,ale tepovač bude pracovat méně efektivně?
ACEOF ACES:
Pokud se jedná opravdu o odrušovací kondenzátor, který je nyní odpojen, tak by se to nemělo projevit na spotřebě naměřené elektroměrem.
Ale rušení bude velké, proto je potřeba vadnou součástku vyměnit.
To by měl udělat zkušený elektrikář, který tepovač prohlédne a proměří, jestli se jedná opravdu o odrušovací kondenzátor nebo jestli jde o jinou závadu.
STANDA.SMOLIK:
Takže se tedy neobjeví vyšší spotřeba a tepovač nebude pracovat neefektivním způsobem.
Já jen že je tu ten účiník,kterému sice rozumím,ale ne zas už tak,abych to chápal úplně celé.
Mám doma už ten nový digitální elektroměr a u něho nevím,jak měří v závislosti na účiníku.
To samé nechápu,jak na koeficientu účiníku pracuje dobře nebo špatně spotřebič který má v sobě motor.
Každopádně kondenzátor vyměním,ikdyž na něm nebyly psané žádné hodnoty,ale to se dá určitě dohledat z typu přístoje,kterou součástkou je osazen.
Už jsem jednou také právě viděl podobný kondenzátor asi z 90.let,který neměl kovové tělo,nýbrž plastové a byl taky prasklý.
Šipeky Michal:
Agent provokatér...? :D
STANDA.SMOLIK:
Ne,vůbec,jen se tak ptám a zajímá mě to.
Marodím ještě tento týden doma,tak si tu dávám do pořádku věci,které jsem za uplynulý rok nestihnul a protože mě elektřina baví a líbí,tak se snažim nabýt i nějakých mouder. Kde jinde by se člověk něco dozvěděl,než třeba tady?
Do elektřiny jsem před 20lety dělal,jako údržbář přímo v elektrárně v Liberci,ale na té údržbě spíš člověk zakrněl,než aby se něčemu přiučil a dobrých 20let dělám mimo obor,takže jsem teď ve stavu obyčejného mastňáka ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana