Zdeněk Novák
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 03.05.2005, 10:40 » |
|
Ve svém rodinném domě se chystám na rekonstrukci koupelny, elektroinstala ce v domě je po rekonstrukci, v koupelně nemám v plánu provádět žádně změny, co se týká elektriky. Chci se zeptat jakým zpusobem se provádí společné pospojování při výměně vodovodních trubek z kovových na plastové? Popřípadě na co bych si měl dát pozor. http://elektrika.cz/data/clanky/plastove-trubky-versus-ochranne-pospojovani
|
|
|
|
|
Zdeněk Novák
|
|
« Odpověď #2 kdy: 03.05.2005, 12:01 » |
|
<p>O chrániči 30mA do koupelny jsem cetl. Zásuvky v koupelně žádný svůj chránič nemají, pouze je na hlavním přívodu v domě chránič 100mA, zdůrazňuji, že elektroinstala ce je tak 3 roky stará. Jak to, že elektrikář nepoužil 30mA chranič do koupelny? Změnila se norma? Nebo je to takto spravne?</p>
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #3 kdy: 03.05.2005, 12:06 » |
|
Dělat rekonstrukci koupelny bez změn v elektroinstala ci ? Tak tomu nerozumím ! Myslíte to vážně pane Novák ?
Odpověď ANO si dovedu představit pouze za předpokladu, že máte elektroinstala ci provedenou podle ČSN 33 2000-7-701. To není z Vašeho dotazu jasné.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
|
|
Zdeněk Novák
|
|
« Odpověď #7 kdy: 04.05.2005, 10:24 » |
|
Revizi na instalaci mám,jak říkám na hlavním přívodu je proudový chranič 100mA,takže je na chraniči cely dům,včetně koupelny,to by asi bylo i v pořadku,ale pouze v případě,že to byl chranič 30mA,ne?
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.05.2005, 11:27 » |
|
To: Novák
Celá diskuse je jaksi podivná. Podivný je elektrikář, který instalaci provedl a podivný je i RT, který napsal kladnou revizi. Typuji, že vše je asi vaše dílo a mlžíte. Dovedu si představit tu hrůzu ve skutečnosti. Ještě že máte centrální chránič . Otázka je, zda správně zapojený a funkční! Pokud se pletu, přijměte mou omluvu. Instalace stará 3 roky od odborníka by měla vypadat jinak. Poopravím kolegu Fasulise, že ne vždy musí být pro ochranu před NDN chránič 30 mA. Podmínka platí jen pro NDN živých částí , která je vyžadována u koupelen, jako podmínka pro napájecí obvody. K vašemu dotazu. Pokud vyměníte kovové potrubí za plastové, nic to z hlediska elektroinstalace neznamená za podmínky, že je instalace podle platných ČSN. Nemusíte dělat žádná opatření.
|
|
|
|
Zdeněk Novák
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.05.2005, 08:07 » |
|
To Belaň: Toto není moje dílo a rozhodně nemlžím,pouze se snažím získat informace,abych mohl dát vše do pořádku.Také se pohybuji v oboru,jsem slaboproudar,ale rozhodně bych se nepouštěl do rekontrukce domovní elektroinstala ce.Nikdy by mě to ani nenapadlo.Jen jsem doufal,že upravit instalaci v koupelně zvládnu sám,jsou tam dvě zásuvky,jedna na běžný provoz a jedna na snížený tarif pro pračku,jedno světlo,které se zapíná z chodby,žádný jiný spotřebič tam není a nebude.Zóny zůstanou zachovány,vše je v mědi a doufal jsem,že i bezpečné, jak vidím není.
To Fasulis:Zaměnit 100mA chranič za 30mA lze,ale bude opět chránit celý dům,samostatné vedení do koupelny není,muselo by se opět sekat a to značně.Občas při bouřce vypadavá i 100mA chránič a nijak zvlášť mi to nevadí,30mA by vypadával asi ještě častěji.
|
|
|
|
|
Georgis Fasulis
Nepij, nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík.
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.05.2005, 10:16 » |
|
To Novák: tomu nerozumím, že samostatné vedení není do koupelny vedeno. Leda, že máte na mysli, že zásuvka v koupelně je na společném okruhu i s jinými zásuvkami - v tom případě nevidím důvod nedoplnit tento okruh o chránič 30mA. Jeden zás. okruh přece není celý dům? Problém sekání by nastal jen v případě, že máte rozvody v TNC, ale to pak nemůže být staré jen 3 roky - v opačném případě by to od těch, co to dělali, byl diletantismus nejvyššího stupně! A pokud jste za to platil, chtěl bych to, být vámi, bezplatně předělat dle platných ČSN.
|
G.F
|
|
|
Zdeněk Novák
|
|
« Odpověď #13 kdy: 05.05.2005, 10:31 » |
|
Ano měl jsem na mysli,že zasuvka je na společném okruhu i s jinými zasuvkámi.Sous tava je TN-S.Samozřejmě,že jsem za to platil a ne malý peníz:-(((
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
|
« Odpověď #14 kdy: 05.05.2005, 14:02 » |
|
Jen tak mimochodem, je možné použít chrániče typu "G", ty by za bouřky vypadávat neměly. Co se týká jednoho chrániče 0,03A na celý dům, osobně v tom nevidím takový problém, pokud je instalace a spotřebiče v dobrém stavu, nebývají s tím problémy - řada lidí to takto má a nestěžují si. Chránič 0,03A si budete muset pořídit stejně, mezi jednofázovým a třífázovým chráničem není takový cenový rozdíl, zkuste nejdříve vyměnit stávající chránič 0,1A za 0,03A - G a uvidíte. Věřím, že to takto bude fungovat lépe než předtím, díky tomu "G" (G=gewiter=bouřka). Dále by nebylo od věci nechat znovu udělat revizi celé instalace, jiným RT než posledně, možná máte v instalaci i jiné "špeky".
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #16 kdy: 07.05.2005, 22:45 » |
|
To: Hanko Drobná poznámka k chráničům "S". Selektivní chrániče se nevyrábí s rezidualním proudem 30 mA.
|
|
|
|